Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Természetvédelem és turizmus
Mekszikópusztán a korábban már befejeződött szikes tavi élőhely-rekonstrukciónak köszönhetően újra otthonra leltek a madarak Fotó: Fertő–Hanság Nemzeti Park

Természetvédelem és turizmus

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A természetvédelem és a turizmus jól megfér egymás mellett. Erre kiváló példa a Fertő–Hanság Nemzeti Park, ahol a 2,5 milliárd forintból megvalósuló élőhelyfejlesztéseknek köszönhetően újabb látványosságok segíthetik az idegenforgalom bővülését.

A kormányzati támogatásnak köszönhetően országos szinten 38 milliárd forint áll a nemzeti parkok rendelkezésére élőhelyfejlesztésre. Ebből az összegből a Fertő–Hanság Nemzeti Park 2,5 milliárdot használhat fel. A munkálatok a Fertő-tájon és a Hanságban 2021 végéig tartanak. 

– A vizes élőhelyfejlesztések magukban foglalják például a Kónyi-tó rehabilitációját, a hansági csatornák, árkok vízmegtartó képességének növelését – mondta el lapunknak Fersch Attila, a nemzeti park pályázatkezelési osztályvezetője. – Emellett lesz még gyeprekonstrukció, helyreállítjuk a földutakat, és lehetőség szerint mind inkább visszaszorítjuk a nem őshonos növényeket.

Mint megtudtuk, a természetvédelmi fejlesztésekből a turizmus is profitál. A beruházás végén ugyanis újabb látványosságok várják az aktív kikapcsolódásra vágyókat. Néhány jellemző példa, amelyről Fersch Attila, az iparkamara által szervezett magyar–osztrák turisztikai tanácskozáson is szólt: azáltal, hogy felújítják, megerősítik és összekötik a Hanság-főcsatorna és a Rábca közötti földutakat, a kerékpárosok is közlekedhetnek majd rajtuk. A már említett Kónyi-tó rehabilitációja lökést adhat a horgászturizmusnak is.

A tanácskozásról
 A soproni iparkamara turizmussal kapcsolatban rendezett tanácskozást az elmúlt héten osztrák és magyar szakembereknek. A megjelentek kölcsönösen tájékoztatták egymást a turisztikai innovációkról és a jó gyakorlatokról.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.