Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Természeti kincseink
Tipikusan a Soproni-hegységben virágzó növény az erdei ciklámen Fotó: Soproni Téma-archívum

Természeti kincseink

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Magyarországon körülbelül 690 védett és 77 fokozottan védett növényfaj található. Leszedésük és gyűjtésük csábító lehet, de ez jelentős – pár ezer forinttól akár több százezer forintig terjedő – pénzbírságot vonhat maga után.

– A védett növények közül a legismertebb a hóvirág, melynek virágzása nemrég ért véget. Leszakítása 10.000 forintba kerülhet – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth-iskola kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – Lassan itt a medvehagymaszezon. Fontos tudni, hogy ez a közkedvelt növény ugyan nem védett, de védett területen tilos letépni. Tipikusan a Soproni-hegységben termő növény az erdei ciklámen, ami júliustól szeptemberig virágzik. Mivel 1982-ben védetté nyilvánították, nem szabad leszedni. Természetvédelmi értéke 10.000 forint. Szintén a Soproni-hegységben regisztrálták az ugyancsak 10.000 forint eszmei értékű berki lizinkát. A Bécsi-domb természeti kincse egy csak itt előforduló, 10–15 centiméter magas, kék színű virágot hozó örökzöld félcserje, a szíveslevelű gubóvirág.  

– Mielőtt elindulnánk virágot szedni, érdemes tájékozódnunk arról, hogy hol találhatóak a környéken védett területek – fejezi be Horváth Gábor. – Alapszabály, hogy a nem védett fajokat nem védett területen is csak saját célra és mérsékelt mennyiségben szabad begyűjteni.

Kapcsolódó cikkek

Állatbarát Hunyadi-iskola

Állatbarát Hunyadi-iskola

2022. 06. 22. | Madarász Réka

A Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában az állatvédelem iránt elkötelezett pedagógusok dolgoznak, éppen ezért pályázták meg az Állatb...