Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Természetes játékok
Nagy-Somlai Helga munka (és egyben alkotás) közben. Fotó: Filep István

Természetes játékok

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Ölelkező maci- és rókacsalád, szerelmes csigák és nyuszik – ezekkel hívta fel magára a „nagyközönség” figyelmét Nagy-Somlai Helga, aki fából készült játékaival próbára teszi a gyermekek ügyességét is.

Mindig is szerette a fát Helga, ám közelebbi kapcsolata ezzel a megújuló és természetes anyaggal csak néhány éve kezdődött.

– A fa adott volt, hiszen a férjem asztalos, és 20 éve élünk együtt – mesélte. – Kezdetben bútorfelújítással foglalkoztam, és volt egy saját kis üzletem is a Magyar utcában. Egyszer egy lány behozott nekem egy tálcányi fadarabot, hogy fessem le. Amikor elkészült, egy kirakó állt össze belőle. Annyira magával ragadott, hogy elkezdtem ilyeneket alkotni, persze a férjem segítségével, aki rögtön tudta, hogy milyen gép szükséges hozzá.


Az első állatfigura egy kiselefánt volt az anyukájával, ezután jött a papa- és a mamamaci a bocsával, majd a többi cukiság – immár Helga saját tervei alapján.


– Ebben a tevékenységben azt élvezem a leginkább, hogy a munkáimat a saját kezemmel hozom létre tömörfából (juhar, kőris, cseresznye és dió) a folyamat elejétől a végéig – tette hozzá lelkesen. – Először kiválasztom a fát a fatelepen, aztán felvágjuk a megfelelő méretre, utána felrajzolom rá a formát, lombfűrésszel kivágom, majd lecsiszolom, lefestem és olajozom.


Az állatfigurák és ölelkező állatcsaládok mellett egy szakember segítségével Helga rétegelt nyírfából CNC-marógéppel építő- és logikai fejlesztőjátékokat, valamint bükkfából tanulótáblákat is készít.


– A figuráimra óriási igény van, ám a kreativitásomat inkább a kirakójátékok készítése során tudom megélni – folytatta a kétgyermekes anyuka. – Ezeket én találom ki és rajzolom meg. Többször rendeltek már tőlem életeseményt, esetleg hobbit megörökítő kirakót felnőtteknek valamilyen jeles alkalomra, és nagy örömmel láttam neki a feladatnak.


Azoknak, akik otthon szeretnének fával foglalkozni, Helga azt javasolja, hogy először is szerezzenek be egy asztali lombfűrészt. Fontos, hogy a fa, amivel dolgoznak, ki legyen szárítva és tömörfa legyen. Helga játékai gyermekbarátok és CE tanúsítvánnyal rendelkeznek, vagyis arra is érdemes odafigyelni, hogy ártalmatlan anyagokkal kezeljük le a fát.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...