Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Terítéken a gombák
Varga Boglárka gombaszakértőt sokan felkeresik a soproni piacon, naponta több kiló gombát néz át, rendszeresen talál nem ehető darabokat is Fotó: Németh Péter

Terítéken a gombák

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Hamarosan itt a „főszezon” – egyre több a gomba a soproni erdőben. A leggyakrabban most is az őzlábbal, a vargányával, a fenyőtinóruval, a pöfeteggel, valamint a világító tölcsérgombával találkozhatunk.

Vörösné Szukits Mária rendszeresen vásárol gombát a soproni piacon. Mindig azt, aminek éppen a szezonja van. Legutóbb az elmúlt héten őzlábgombát és vargányát vett visszajáró „vendégként” az egyik árustól. – A gombát szeretjük többféleképpen elkészíteni: levesnek, rántva vagy tojással – tette hozzá, majd megjegyezte: a vevők biztosak lehetnek abban, hogy előzetesen bevizsgált gomba kerül a kőpultra. 

A Sopron Holding Zrt.-nek köszönhetően idén ősszel is ingyenesen kereshető fel a piac irodájában a gombaszakértő. (Csütörtök és vasárnap kivételével naponta 7–11 óra között tart nyitva, további információ a www.sopronholding.hu/cikk/gombavizsgalat oldalon érhető el). Naponta húszan kérnek tanácsot Varga Boglárka természetvédelmi mérnöktől, okleveles gombavizsgálótól.

– Az őszi szezon most van felfutóban, a soproni erdőben továbbra is főként őzlábgombával, vargányával, fenyőtinóruval, pöfeteggel lehet találkozni – mondta lapunknak Varga Boglárka. – A Soproni Parkerdőben járók mellett rendszeresen keresnek meg olyanok, akik például a Mátrában, az Őrségben kirándultak, és az ott begyűjtött gombákat szeretnék megvizsgáltatni. Szerencsére gyilkos galócát ritkán hoznak be hozzám az emberek, de bizony előfordul, hogy más mérgező vagy nem ehető gombát találok. Ezért is ajánlatos, hogy a leszedett gombákat a bevizsgálásig egy-egy papírzacskóban fajonként elkülönítve tároljuk, így csak a nem ehetőket kell kidobni.

A szakember felhívta a figyelmet: térségünkben is megjelent az emberi fogyasztásra nem ajánlott karbolszagú csiperkegomba, ez könnyen összetéveszthető az ehető csiperkegombával. Fontos, hogy senki nem szedje le!

Varga Boglárka rutinos és tapasztalt szakember, több mint háromszáz fajta gombát ismer. A soproni egyetemen végzett természetvédelmi mérnökként. A gombaszakértői vizsgát 2008-ben tette le, és 2013 óta dolgozik a soproni piacon.

Viseljünk maszkot!

A koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében, illetve az egészségünk megőrzése érdekében a soproni vásárcsarnok teljes területén köztelező a szájmaszk viselése. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...