Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Telepítsünk fügefát!
Fotó: Filep István

Telepítsünk fügefát!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Mivel hazánk időjárása az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott, most már kedvez az éghajlat a hosszú és forró nyarakat kedvelő fügefának. Termése pedig az egyik legsokszínűbb gyümölcs.

Az emberiség régebb óta termeszt fügét, mint búzát. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak kedvencei közé tartozott ez a gyümölcs, melynek gyógyhatásait a Biblia is több helyen említi.

– A füge annyira sokoldalú gyümölcs, hogy talán nincs még egy hozzá hasonló – tudtuk meg Horváth Sándortól, a GYSEV nyugalmazott kertészetvezetőjétől. – Különlegessége, hogy szinte láthatatlanok a virágai, ugyanis a kis termésében alakul ki a virág összes tulajdonsága, amit a maggal együtt megeszünk. Szinte fél nyáron át terem a fa, és az is kuriózum, hogy kétszer. Ízletes gyümölcsét fogyaszthatjuk nyersen, de aszalhatjuk is, és ízletes dzsemet is készíthetünk belőle.

Sanyi bácsi arra biztat minket, hogy nézzük mindennek a pozitív oldalát, így az időjárás-változásnak se a hátrányaival foglalkozzunk, hanem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket!


– A fügének néhány évtizeddel ezelőtt bonyolult volt a termesztése, ez a mediterrán növény ugyanis nehezen viselte az erős teleket, ezért takarni kellett, és még úgy se biztos, hogy megmaradt – folytatta a növények szakértője. – Ma már viszont nincsenek nagy hidegek, így szinte mindenhol megterem. Mégis – ha tehetjük – válasszunk neki napos, szélvédett, déli fekvésű helyet!

A füge olyan könnyen gyökeresedik, hogy ebből a szempontból talán csak a fűzfához hasonlítható. A telepítése a legegyszerűbb dugványról. Nem kell mást tennünk, mint egy 25–30 centiméteres ágas-bogas fügefavesszőt fogni, a felét belehelyezni a földbe, és folyamatosan locsolgatni, hogy gyökeret eresszen. A művelettel viszont ne várjunk sokáig, mindenképp még a tél beállta előtt érdemes végrehajtanunk.

Dugványok: Szeptember 28-án az „Egészséges, emberibb környezetért” Virágos Sopronért Egyesület rendezvényén a sok változatos előadás mellett fügefadugványokat adnak ajándékba a jelenlévőknek. A Soproni Pedagógusok Művelődési Házában 17 órától várják szeretettel az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...