Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tegyünk együtt a Földért!

Április 22-én túrákkal és gyerekprogramokkal a természetért

Tegyünk együtt a Földért!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Föld napja alkalmából több szabadba invitáló programhoz csatlakozhatunk Sopronban is a TAEG Zrt. és a Fertő–Hanság Nemzeti Park szervezésében.

Az idei Föld napja javasolt témája a tájékozódás, tudásunk elmélyítése a környezeti és éghajlati kérdésekről, hogy tisztában legyünk a Földet fenyegető veszélyekkel. Zöldítsük környezetünket, ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, éheztessük a kukát, szigeteljünk, köz­­­­­­lekedjünk közösen, ne vásároljunk csomagoltat, váltsunk környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett együnk friss hazait, kevesebb állatit!

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Föld napi geotúrát szervez április 22-én a Soproni-hegyvidéken. A résztvevők kirándulnak a Tolvaj-árokban, és felmásznak a Kis-Ultrára. Gyülekező a brennbergi gyermektábor parkolójánál lesz 9 órakor. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, bővebb információ kérhető a túravezetőknél: Mesics Gábornál és Nagy Mónikánál (70/218–7390, www.monstone.hu).

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Föld napja alkalmából április 22-én 10–12 óra között er­­dei sétát szervez, melyen ve­­zető segítségével ismerkednek a résztvevők az ébredő er­­­­dő nö­­vényeivel, majd kreatív kézműves-foglalkozás lesz a Kő­­hal­­my Vadászati Múzeum fog­­­­­­lal­­­­koz­­tatótermében.

Újdonság idén az Énekelj a Föld­­­­ért elnevezésű kezdeményezés, amelyhez csatlakozott több soproni csapat is. Ők a Föld napja alkalmából énekléssel hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre és a fenntartható élet- és gondolkodásmódra. Áp­­rilis 21-én, pénteken az iskolák és intézmények, szombaton pedig a családok, baráti közösségek éneklik a Gyújts egy gyertyát a Földért című dalt.

A Föld napja rendezvénysorozat 1970-ben indult Denis Hayes amerikai egyetemista kez­­de­­ményezésére. Az április 22-i rendezvények célja, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Magyarországon is évről évre egyre többen tesznek ezért: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást vagy kirándulást szerveznek.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...