Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tegyünk a parlagfű ellen!
A parlagfűirtást a legelőnyösebb a gyomnövények 2–4 leveles állapotában elvégezni. Fotóillusztráció

A növényvédelmi bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet

Tegyünk a parlagfű ellen!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A parlagfű elleni védekezés szabályai az elmúlt évben jelentősen megváltoztak: ha egy területen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30 százalékot, az ingatlantulajdonos vagy a földhasználó terhére el kell rendelni a közérdekű védekezést.

A tavaszi időszakban különösen fontos, hogy a napraforgó-, a kukorica- és a szójakultúrák gyomirtását kellő gondossággal és hatékony gyomirtó szerekkel végezzék el a gazdálkodók. Nyáron, az aratást követően a repce- és a gabonatarlók folyamatos kezelésére kell odafigyelni.

– A gyomirtást a legelőnyösebb a gyomnövények kettő-, négyleveles állapotában elvégezni. Az sem gond, ha megkésnénk a védekezéssel, a lényeg, hogy még a növények virágzása előtt kerítsünk rá sort – mondta lapunknak ­Szemerits Attila, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetője. – A kis területeken a legegyszerűbb az, ha gyökérzettel együtt eltávolítjuk a gyomnövényt a talajból.

Sopron vonzáskörzetében Fertőrákos, Fertőhomok, Pinnye, Zsira, Fertőd és Agyagosszergény határában tapasztaltak nagyobb fertőzést – elsősorban az építési területek mentén, de nagy veszélyt jelenthetnek a rosszul gyomirtott napraforgótáblák, vadföldek, a nem kaszált/ nem szakszerűen kezelt területek, illetve a tarlóápolási munkák elmaradása esetén a gabona- és repcetarlók.

– Idén is folytatjuk a légi felderítést, mivel ezzel a módszerrel akár két–három nap alatt az egész megye feltérképezhető. A nehezen bejárható, kisebb területeken pedig drónt vetünk be – folytatta az osztályvezető. – A növényvédelmi bírság összege tizenötezertől ötmillió forintig terjedhet a terület fekvésétől, nagyságától és fertőzöttségétől függően. Belterületen szigorúbbak a bírságkategóriák.

A hatóság folytatja a korábban megkezdett ismeretterjesztő és figyelemfelhívó tevékenységét a gazdálkodók és a civil lakosok körében.

A Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül bárki bejelentheti az általa észlelt parlagfüves területet. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mailben, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap. A rendszer a pbr.nebih.gov.hu címen közvetlenül elérhető.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...