Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavaszi kerti munkák
A hagymás virágainkat már ősszel el kell ültetnünk, hogy tavasszal virágba boruljon a nárcisz, a tulipán és a jácint. Ha elmaradt az őszi ültetés, tavasszal mindenképp tegyük földbe a hagymák

Tavaszi kerti munkák

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb időjárásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A kerttulajdonosok például már most nekiláthatnak a teendőiknek.

A pluszok lehetővé teszik többek között, hogy a kertben „előre dolgozzunk”, és elvégezzük azokat a feladatokat, amelyeket hűvösebb napokon nem lehetne. Veteményeseink és virágágyásaink talajmunkáit például már most elkezdhetjük. 

– A hagymás virágainkat már ősszel el kell ültetnünk, hogy tavasszal virágba boruljon a nárcisz, a tulipán és a jácint, ugyanis a hajtáshoz és a virágzáshoz hideghatásra van szükségük – mondta a Soproni Témának Horváth Gábor, a Roth-szakgimnázium kertészeti tangazdaságának vezetője. – Ha elmaradt az őszi ültetés, tavasszal mindenképp tegyük földbe a hagymákat! A virágzás és a növekedés ugyan nem lesz teljes értékű, de legalább a hagymákat megmenthetjük, hogy a következő ősszel már „az előírásoknak megfelelően” telepíthessük ki őket.

A kánnát (rózsanádat) tavasszal ideális kiültetni, ugyanis a gumóit a fagy károsíthatja. A műveletet lehetőleg májusra időzítsük, amikor már kellően meleg a talaj. Ha vöröshagymát szeretnénk termeszteni, ajánlatos dughagymát vásárolnunk, ellenkező esetben ugyanis csak az előző évben elvetett magokkal tudunk értékes korai zöldséget nevelni. Ha a dughagymát március elején kiültetjük, akkor viszont már nyár elején tudunk belőle fogyasztani.

– Ha paprika- vagy paradicsompalántát nevelnénk, érdemes már februárban vagy március elején elvetnünk a magokat – tette hozzá a szakember. – Szaporítóládában, fűtött, világos helyen, de akár a konyhaablakunk párkányán mi magunk is felnevelhetjük a növényeket. Ha később kipoharazva tovább gondozzuk őket, májusban kiültethetjük őket a szabadba, ennél is korábban esetleg termesztő berendezésbe.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...