Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tartsuk karban  a klímákat is!
A nagy meleg beállta előtt érdemes az autók klímáját is tisztíttatni, a pollenszűrőt cserélni – hangsúlyozta Filátz Péter autószerelő mester Fotó: Németh Péter

Tartsuk karban a klímákat is!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A mai klímaberendezések mindegyike hűt is és fűt is, ráadásul – a régiekkel ellentétben – minimális a fogyasztásuk. A készülékek üzemszerű működése és a saját egészségünk érdekében a tisztításukra érdemes odafigyelnünk.

A klíma szóról mindenkinek a hűtés jut eszébe, pedig a ma kapható berendezések kivétel nélkül alkalmasak fűtésre is, sőt! 10 és 14 fok közötti külső hőmérséklet esetén a leggazdaságosabb megoldást nyújtják.  

– A légkondicionálók beltéri egységeinek belseje hűtési üzem közben nedves, ami kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának – tudtuk meg Gyurátz László épületgépész technikus, gázvezeték- és készülékszerelőtől. – Szeptemberben az emberek többsége kikapcsolja a készülékét, és az első használatbavételkor olyan mennyiségű kórokozó szabadulhat ki belőle a lerakódott párával együtt, hogy az már fertőz.

Ezek a kórokozók kellemetlen szagot áraszthatnak, extrém esetben pedig légúti megbetegedéseket is okozhatnak, ezért célszerű a klímát rendszeresen fertőtleníteni. Időközönként mi magunk is kitisztíthatjuk a gépet, ez azonban nem pótolja a szakember által elvégzett tisztítást, amire minimum 2–3 évenként sort kell kerítenünk. Azoknak, akik légkondicionáló beszereltetésén gondolkodnak, érdemes odafigyelniük arra, hogy a készülék mérete megfeleljen a helyiségének, a kondenzvíz-elvezetés biztosított legyen, továbbá wifi hálózatra lehessen csatlakoztatni.

– Nem árt időnként az autónk klímaberendezését a téli időszakban is bekapcsolni, ha ugyanis ezt elmulasztjuk, az hibákat – leggyakrabban tömítetlenséget – okozhat – folytatta Filátz Péter autószerelő mester. – A nagy meleg beállta előtt érdemes a légkondicionálót felülvizsgáltatni, illetve a szezon előtti – ózonos vagy vegyszeres – tisztítását elvégeztetni. Tavaszi átvizsgáláskor a pollenszűrő cseréje is ajánlott.

Az autószerelő tanácsa a nyári időszakra vonatkozóan az, hogy a hideg levegőt lehetőleg ne közvetlenül a testrészeinkre irányítsuk, ha nem akarunk a nagy melegtől komoly fájdalmak árán megszabadulni.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...