Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Támadnak a kullancsok!
A szakemberek szerint hasznos az erdei kirándulásoknál, sétáknál, játékoknál a megfelelő ruha és a riasztó sprék használata. Fotóillusztráció: Filep István

A bőrünket fújjuk be riasztó sprével, a zokniba tűrjük be a nadrágunkat!

Támadnak a kullancsok!

| Huszár Judit | Zöld Sopron

A tavasz és a kellemes időjárás egyre több embert a természetbe csábít, sokan kirándulnak, túráznak. Fontos, hogy erre alaposan felkészüljünk, így megelőzhetjük a későbbi problémákat. Ilyen felkészülés a kullancsok elleni védekezés is.

Mivel idén sem volt hosszan tartó hideg, a kullancsok nagy része túlélte a telet, így nyáron sok vérszívó várható – tavaly, tavalyelőtt is olvashattuk ezt a mondatot. De idén is megállja a helyét… Ráadásul megyénk (Zalával, Somoggyal, Vassal, Hevessel, Nógráddal együtt) a fertőzöttebb területek közé tartozik. A kullancsok általában 20–70 centivel a talaj felett, az aljnövényzeten, bokrokon élnek, és hőérzékelő sejtjeik segítségével ismerik fel az arra járó melegvérű állatokat, esetenként az embert, akiknek vérével táplálkoznak. A csípés nem jár fájdalommal, a legtöbben észre sem veszik.


– A legfontosabb, hogy megelőzzük a csípést – kezdte dr. Bodnár Judit, a Soproni Gyógyközpont kórházhigiénés főorvosa, infektológus. – A bőrünket fújjuk be kullancsriasztó sprével, a zokniba tűrjük be a nadrágunkat, szorosan záródó ruhát viseljünk, és arra is fújjunk a spréből! A tapasztalataink szerint a kullancscsípést észlelők egy része otthon távolítja el a bőrébe fúródott élősködőt, és – nagyon helyesen – ezt követően fertőtleníti a csípésnyomot, feljegyzi az időpontot, fotón rögzíti a kialakuló bőrelváltozást.


A kullancsok számtalan betegséget terjeszthetnek, a vírusok közül a kullancsencephalitis veszélyes, ugyanis agyvelőgyulladást okozhat. Négy fertőzöttből egy betegszik meg, és lehet kisebb-nagyobb tünete: láz, fejfájás, súlyos esetben tudatzavar, bénulások, görcsök. A legtöbben meggyógyulnak, de egyharmaduknak hosszabb távon fennmaradó idegrendszeri szövődményei is lehetnek. Hazánkban az elmúlt időszakban évi 10–20 ilyen bejelentett eset volt. – A betegség megelőzhető védőoltás-sorozattal. Közép-Európa rizikóterületnek számít ilyen szempontból, ezért ajánlott a kertben, fűben, erdőben többet tartózkodóknak az immunizáció – folytatta dr. Bodnár Judit. – A vírus a tejet adó állatokat is megfertőzi, így a nem hőkezelt tejtermék fogyasztásával is elkaphatjuk. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy mindenki a pasztörizált termékeket fogyassza.


A főorvostól megtudtuk: a Borelia burgdorferi baktériumot is terjeszthetik a kullancsok, ezek felelősek a Lyme-kór kialakulásáért. A betegség tipikus tünete az öt centimétert meghaladó, kokárdaszerű bőrpír. Fontos, ha ilyet fedez fel, akkor azonnal keresse fel a háziorvosát, illetve a kórház infektológiai szakrendelését.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...