Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Talajszennyezettség-kutatás
Dr. Horváth Adrienn talajszemcse-analizátorral is végez vizsgálatokat a Soproni Egyetemen Fotó: Griechisch Tamás

Talajszennyezettség-kutatás

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A Soproni Egyetem adjunktusa, dr. Horváth Adrienn magas rangú elismerésben részesült: az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjasa lett. A kutató publikációjának középpontjában a városi talajok szennyezettsége állt.

Az MTA 2010-ben hozta létre a pályadíjat, amelyet minden évben három 35 év alatti kutató nyerhet el hazánkban. Az egyik idei díjazott, dr. Horváth Adrienn, az Erdőmérnöki Kar Környezet- és Földtudományi Intézetének egyetemi adjunktusa már tíz éve vizsgálja a városi talajok szennyezettségét. Mint mondta: nagyon sokrétű és hiánypótló ez a kutatás, amely folyamatosan újabb és újabb eredményekkel szolgál. 

– Több nagyvárosban, köztük Sopronban vizsgáljuk, hogy a különböző módon használt területeken milyenek a talaj fizikai és kémiai tulajdonságai, milyen fokú a nehézfém-szennyezettség, illetve az milyen hatást gyakorolhat az állat- és növényvilágra, valamint az emberi szervezetre – mesélte a fiatal kutató. – Sopronban 104 különböző ponton folytatunk mintavételt, ez elég jól lefedi a várost, így van benne erdős rész, közlekedési zóna, illetve lakóövezet is. Köztudott, hogy a 90-es években bevonták az ólmozott benzint, ám mivel a városi talaj lúgos kémhatású, ez azt eredményezi, hogy a szennyeződés ott marad. A vizsgálataink is bebizonyították, hogy bizony a forgalmasabb belvárosi részeken a talajban mind a mai napig magasabb az ólomtartalom. Az is kiderült, hogy az autók korróziójának a hatására például sok réz, cink juthat a talajfelszínre. Ki tudtuk mutatni a talajszennyeződésből, hogy melyik szőlőben permeteznek mind a mai napig rézgáliccal, hiszen ott átlag feletti volt a talajban kimutatható réz mennyisége.

A szakember szerint a megelőzés szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy a gyerekek megfelelő környezeti nevelést kapjanak, megtanulják, hogy tudatosan óvják a természetet. Nagyon jót tenne a városi talajoknak, ha csökkenne a gépjárművek használata, a lakossági fűtésből eredő füstölés, illetve a nagyobb cégeknél is fontos lenne, hogy mindent megtegyenek a környezetvédelemért.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...