Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szüret a Fertő-parton
Iváncsics Zoltán a szőlőben – most még itt dolgoznak, aztán a munka folytatódik otthon a préseléssel, fejtéssel Fotó: Griechisch Tamás

Szüret a Fertő-parton

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Kellemes őszi napsütés és enyhe szél fogadott bennünket az elmúlt héten csütörtökön a Soproni borvidék Fertő tó felőli lankáin. A ­Rothe Peter dűlőben Iváncsics Zoltán borász szőlőit nyolc–tíz éve egy összeszokott csapat szüreteli.

– Fontos a megbízható munkaerő, hiszen a borkészítés egyik lényeges, ha nem a leglényegesebb mozzanata a szüretelés – mondta Iváncsics Zoltán, miközben a már leszedett sorok között haladtunk előre. – Négy sor szőlőt szedünk le most, ez mintegy háromtized hektárt, a gyors számítás szerint tizenöt–tizennyolc mázsa gyümölcsöt jelent. Ezen a területen, ahol most is vagyunk, a cabernet franc hozama idén elmarad a szokásostól. De nem panaszkodunk, hiszen a minőség kiváló.  

Erről mi magunk is megbizonyosodhattunk a helyszínen, hiszen szép érett, telt szemű, hosszú fürtök kerülnek a vödrökbe. Az edények is gyorsan telnek, miként a traktor pótkocsija is.

Az egyik szüretelő, Benkovics István gyakorlott mozdulattal keresi meg a levelek között a fürtöket, szedi ki a drótba begabalyodott szőlőt. Van rutinja, hiszen hosszú évek óta minden szüreten itt van, s mint megtudtuk, otthon is van egy kevés szőlője.

– Most szerencsére kellemes az időjárás, s jó társaság jött össze. Így könnyebb a munka – mondta, miközben tovább szedte a fürtöket. – Persze, ha esik az eső, vagy fúj a szél, az nem kellemes. De nem lehet megállni akkor sem, ha a nap vége felé már az ember megérzi a hátát, elkezd fájni a lába. Azért dolgozunk, hogy jó borok készüljenek. Ez lebeg a szemünk előtt!

Benkovics István nem pénzért szüretel. Ám a Soproni borvidéken is sokan vannak, akik szabadnapjukon, nyugdíj mellett járnak ki a szőlőkbe. Sőt, külön brigádok is érkeznek az ország más vidékeiről. Az órabérük 1000–1500 forint között mozog. A gazda kötelessége, hogy bejelentse az adóhatóság felé a munkásokat. Ennek díja naponta személyenként 500 forint. A szorgos kezekre jelenleg is nagy szükség van, de a gépesítés és Ausztria közelsége miatt mind kevesebb szót hallani a dűlőkben.

Iváncsics Zoltánék reggel hétkor kezdték a szüretet és néhány óra alatt végeztek is. A munka azonban odahaza folytatódott: következett a préselés. A folyamat legvégén, hetek múlva átfejtik a bort, s fahordókban érlelik. Azt, hogy mennyire jól dolgoztak, leghamarabb két év múlva tudhatjuk meg, ugyanis Iváncsics Zoltán ekkor palackozza majd a cabernet franc-ot.

Újabb díj: A közelmúltban hirdettek eredményt a Kárpát-medencei szőlőfajták borversenyében. A kékfrankos kategóriában Ivancsics Zoltán 2017-es kékfrankosa lett az első.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A kert igazi örömforrás

A kert igazi örömforrás

2024. 04. 03. | Köves Andrea

„Szeress otthon lenni, szeress a kertben lenni!” ezzel a sokat mondó címmel tartott előadást a GYIK Rendezvényházban az ország egyik legnépszerűbb ker...

Vándorolj szalamandráért!

Vándorolj szalamandráért!

2024. 04. 03. | Köves Andrea

A Soproni Vándorok Túraegylet tagjai számára igazi ajándék a természetjárás, szeretnék ezt az élményt minél több emberrel megismertetni. Ennek jegyébe...