Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szobrok zöldségekből
– Hihetetlen nyugalmat ad, amikor faragok – mondja Magyar Balázs. A zöldségszobrász diákoknak is bemutatta különleges hobbiját. Fotó: Griechisch Tamás

Szobrok zöldségekből

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Retekből, répából, cukkiniből és még számtalan zöldségből és gyümölcsből finom, míves virágokat, fantáziadús alkotásokat farag a soproni Magyar Balázs. A zöldségszobrász a hunyadis diákokat is beavatta különleges hobbijába.

A gasztronómiai szakember a 2000-es évek elején egy olyan szállodában dolgozott, amelyik nyitott volt a zöldségfaragásokkal ékesített tálalásra. Magyar Balázs ennek révén került olyan szakiskolába, ahol belekóstolhatott a zöldség- és gyümölcsszobrászat alapjaiba. Olyannyira magával ragadta a különleges tevékenység, hogy azóta szabadidejében rendszeresen kezébe veszi a speciális faragó szerszámot, és saját örömére alkot.  

– Hihetetlen nyugalmat ad, amikor faragok – mesélte az alkotó. – Ezt csak nagyon nagy türelemmel, elmélyüléssel lehet csinálni, éppen ez az, ami miatt annyira szeretem. Itt nincs lehetőség arra, hogy az ember kijavítsa azt, amit elrontott.

A zöldségszobrok nem az örökkévalóságnak készülnek, hiszen két–három napig őrzik meg eredeti szépségüket, közben olajos vízzel kell őket permetezni.

Magyar Balázs a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola 4.d osztálya tanulóinak is tartott bemutatót, sőt a gyerekek is belekóstolhattak a gyümölcs- és zöldségfaragásba: narancsot és tököt formálhattak kedvük szerint. Mindez része az intézmény speciális KÉZ programjának.

– Hat esztendővel ezelőtt indult a program, amely egy betűszót takar: a kép, élmény és zene együttesét – tette hozzá Kladler Gabriella tanítónő. – Mindez sok-sok élményt nyújt a gyerekeknek. Most például két hónapon keresztül a zöldségekkel és gyümölcsökkel foglalkoztunk környezetismeret órán, és a KÉZ programnak köszönhetően a tanítványaim ezen a napon újabb oldaláról is megismerhetik a finom, egészséges terméseket.

Öröm volt nézni, hogy a kicsi kezek milyen ügyesen használták a késeket a faragás során. A szorgos munka után az elkészült alkotásokat mindenki hazavihette.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...