Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szobanövények a szabadban
Fontos gondosan megválasztani a növények helyét, amikor kirakjuk őket az erkélyre – hangsúlyozta Zügn Judit. Fotó: Filep István

Hetente szükséges tápoldatozni az erkélyre, kertbe kihelyezett virágokat

Szobanövények a szabadban

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Lassan itt az ideje annak, hogy a szobanövényeink is részesei lehessenek a nap áldásos hatásainak. Aki néhány egyszerű szabályt tiszteletben tart, óriási fejlődést tapasztalhat a kedvenceinél.

A szobanövények nagy része szereti a meleget és a napsütést. Ezeknél a fajtáknál úgy tudunk látványos fejlődést, növekedést elérni, ha kitesszük őket a szabadba, és ennek megfelelően gondozzuk őket. Ilyen növények a pálmafélék, a korallvirág, a pozsgások, a kaktuszok, a fikuszfajták és a szobafenyők.

– Akinek van egy szép kertje, esetleg erkélye, annak fontos gondosan megválasztania a növények helyét – tudtuk meg Zügn Judit virágüzlet-tulajdonostól. – Figyelembe kell vennünk a növény igényeit: melyek bírják a tűző napot – pálmák, kaktuszok, pozsgások –, és melyek azok – fikuszok, szobafenyő –, amelyek a félárnyékban érzik jól magukat. A kihelyezésre május végén érdemes sort keríteni.

Az erős napfényhez fokozatosan kell hozzászoktatni a növényeket, különben akár egy nap alatt is kiéghetnek, esetenként annyira megéghet a levélzetük, hogy ez visszavetheti őket a fejlődésben. Először lehetőleg olyan árnyékos helyet találjunk nekik, ahova a kora délelőtti vagy késő délutáni órákban süt a nap, majd egyre naposabb és naposabb részekre helyezhetjük át őket.

– A hely kiválasztásánál fontos mérlegelnünk az esetleges viharokat is, úgy kell letenni a növényeket, hogy a szél ne tudja felborítani őket – folytatta a virágkötő. – Ha eső éri őket, akkor nem szabad alátétet használni, mivel nem tesz jót nekik, ha napokig állnak a vízben. Az öntözési renden is érdemes változtatni: a kinti időjárásnak megfelelően kell locsolni őket, ha az erős napsütés kiszárítja a talajukat, akkor akár naponta.

Hetente szükséges tápoldatozni a virágokat, mert felgyorsul a fotoszintézis, a növekedés, így a tápanyagigényük is nagyobb lesz. Aki ezekre az elvekre odafigyel, az akár egy nyár alatt is hatalmas növekedést érhet el a szobanövényeinél.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...