Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Színpompás tavaszköszöntők
A tulipánt, nárciszt, jácintot gyakran összeültetve árulják. ­Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonos azt javasolja, hogy ezeket a kompozíciókat csak mérsékelten öntözzük. Fotó: Filep István

Színpompás tavaszköszöntők

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A tavasz közeledtét nemcsak a ragyogó napsugarak, hanem a telt színekben pompázó virágos növények is jelzik. A melegebb évszak hírnöke a primula, a tulipán, a nárcisz és a jácint.

A szártalan kankalin (primula vulgaris) latin neve arra utal, hogy az elsők között bukkan elő a fagyos talajból. Az enyhén parfümös illatú virág vízigényes, úgyhogy ne hagyjuk kiszáradni a földjét! Néhány hetes virágzása után érdemes kiültetnünk a kertünk egy olyan napsütötte részére, ahol összegyűlik a talajban a víz, így a következő évben is gyönyörködhetünk benne. Kedvező feltételek esetén elszaporodhat, nemesített egyedeknél pedig az is gyakori, hogy az utódoknál visszaköszön az anyanövény eredeti színe.

– A tulipán, a nárcisz és a jácint hagymáit ősszel ültetjük el a kertünkben, mivel a virágzásukhoz elengedhetetlen, hogy érzékeljék a fagyos közeg felmelegedését – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – Gyakran összeültetve árusítják őket. Ezeket a kompozíciókat mérsékelten öntözzük csak, hűvösebb helyen tartva pedig növelhetjük az élettartamukat.

A tulipán neve a perzsák turbán szavából származik – utalva a virág formájára. A vágott virágnak érdemes gyakran cserélnünk a vizét. Az alsó leveleit válasszuk le, hogy csak a szára érjen a vízbe! Hogy a hagymák ne merüljenek ki, és a következő évben is tudjanak virágot hozni, a virágkötő a kertjében nyíló tulipánjairól le szokta vágni a virágot.

– A jácint finom színeivel és erős illatával jelképezi az újjászületést. A monda szerint Hüakinthosz spártai király földre hulló vércseppjeiből nőtt ki a mediterrán származású tavaszi növény. Hároméves hagymája sarjait leválasztva szaporíthatjuk – folytatta Jády-Mórocz Lívia. – A nárcisz gyorsan múló szépség. Jellemzően sárga és fehér színekben pompázik, de kiterjedt nemzetségében már egyéb finom pasztellárnyalatokkal is találkozhatunk. Ne felejtsük el, hogy a levele és a hagymája mérget tartalmaz! Ha vágott virágként vásároljuk meg, az első tejesedő vizét mindenképp cseréljük frissre, hogy a lehető legtartósabb legyen!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...