Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szigetelőanyag kéregből
Ezeket a fákat is a kéreg mentette meg a pusztulástól egy erdőtűzben

Szigetelőanyag kéregből

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Az erdőgazdálkodás mellékterméke a kéreg, amely a legtöbb esetben „mostoha sorsra” jut. A Soproni Egyetem kutatócsoportja fantáziát látott a kéreg magasabb célú hasznosításában, mára pedig sikerült előállítania a kéregből készült hőszigetelőanyagot.

– Kutatásunk során figyelembe kellett vennünk, hogy a kéregnek nagyon kicsi a szilárdsága és a térfogatsúlya, magas a nedvességtartalma – sorolta dr. Pásztory Zoltán, a Természeti Erőforrások Kutató Központ igazgatója. – A kedvezőtlen jellemzők miatt eddig többnyire elégették. Ha azonban az elégetés előtt valamilyen termékben hasznosítjuk, az sokkal inkább megfelel a környezettudatos gazdálkodásnak. A Fenntartható Nyersanyag-gazdálkodási Tematikus Hálózat program keretében, amely a másodnyersanyagok újrahasznosítását tűzte ki céljául, kezdtünk el foglalkozni a kéreggel.  

A soproni kutatók kiinduló ötlete az volt, hogy a kisebb erdőtüzeknél több esetben is túlélték a pusztítást a fák. Az aljnövényzet elpusztult, a tűz ugyan a fákra is átterjedt, ám azok egy része életképes maradt. Mindez annak köszönhető, hogy a kéreg jó hőszigetelő képességgel bír, ez védte meg a fát. A kutatás során a kéregből a megfelelő nedvességtartalom beállítása után egy speciális módszerrel rostosított anyagot készítettek. Ezután ragasztót kevertek hozzá, majd lemezt préseltek belőle. Azt a problémát kellett még kiküszöbölniük, hogy a kéregnek kicsi a hajlítószilárdság, azaz könnyen eltörhet. Az erősítés érdekében két oldalát papírral, később üvegszállal vagy dryvit hálóval vonták be. Így született meg a kéreg hőszigetelő lap, amely környezetbarát alternatívája lehet a habosított szigetelőanyagoknak. Az építőipar számos területén alkalmazható lépésálló vagy falra felrögzített szigetelésként. A kéregből készült szigetelőanyagnak nagy előnye, hogy előállításához rendkívül kevés energiára van szükség.

A kutatók jelenleg ipari együttműködőket keresnek a program folytatásához.

Dr. Pásztory Zoltán, a Természeti Erőforrások Kutatóközpont igazgatója Fotó: Köves Andrea

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...