Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szépítették Sopront
A széchenyis diákok iskolájuk környékét is megtisztították a Te szedd! akció során Fotó: Griechisch Tamás

Szépítették Sopront

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Oktatási intézmények, cégek mellett magánszemélyek is szerveztek szemétszedést egy héten keresztül Sopronban és környékén a VIII. TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyar­országért! akció során.

A hazai legnagyobb önkéntes mozgalom országszerte idén több mint 200 ezer embert mozgatott meg, köztük több száz soproni környezetszépítőt. A GYSEV Zrt. munkatársai az állomás, a Déli pályaudvar, az Erzsébet kert, valamint a Hotel Sopron környékén szedték a szemetet, a soproni egyetemisták a rothos diákokkal közösen a Soproni-hegyvidék megtisztításából vették ki részüket. A széchenyis diákok iskolájuk környékét, a Széchenyi teret és a Várkerület egy részét szabadították meg az elszórt hulladéktól.  

– A Liszt-központ környékén takarítottunk: nem találtuk kirívóan szemetesnek, viszont sok az eldobott cigarettacsík – mesélte Tabajdi Zoé kilencedikes diák a tapasztalatait. – Szomorú a helyzet más forgalmas részeken, így nagyon sok az eldobott szemét a Győri út környékén, az oda vezető kerékpáros úton vagy éppen a Bécsi-dombon.

– Nálunk otthon a szüleim nagy figyelmet fordítanak a környezettudatosságra, így szelektíven gyűjtjük a szemetet, vigyázunk arra, hogy minél kevesebb hulladékunk legyen, például a flakonokat nem dobáljuk ki, hanem újratöltjük – tette hozzá Kékesi Réka.

Idén lakossági kezdeményezésre is szedték a szemetet önkéntesek a város két frekventált pontján: az Ágfalvi lakóparkban és Tómalmon. A segítőket Forgács Katalin fogta össze, akinek szívügye a környezetvédelem.

– Saját háztartásomban is csökkentettem a szemetet, így egyáltalán nem használok műanyag zacskókat, varrtam helyettük vászonzacskót – mondta Forgács Katalin. – Saját magam készítem a mosogatószert és a mosószert, így kiiktattam a felesleges flakonokat, tusfürdő helyett szappant használok. Természetes számomra, hogy vigyázok a lakókörnyezetemre is, ezért szerveztem meg a szemétszedést, és nagy örömömre sokan csatlakoztak hozzá mindkét helyszínen.

Az önkéntesek a takarítás során szomorúan tapasztalták, hogy hiába van öt méterre egy kuka, mégis műanyag flakonok, üvegek, cigarettacsikkek fekszenek a földön. Találtak fél pár cipőt, ütött-kopott vájdlingot és kutyapiszokkal teli zacskót is. Olyan anyuka is akadt, aki tíz hónapos kislányával a hátán szedte a szemetet, mert hisz abban, hogy a gyerekek környezettudatos nevelését nem lehet elég korán kezdeni.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...