Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Szelektív szigetes üveggyűjtés

| Zöld Sopron

Amilyen gyakran elhangzik a kérdés, hogy az üveghulladék szelektív gyűjtésére miért nincs lehetőség házhoz menő rendszerben, a válasz legalább annyira egyszerű. Az üveg nehéz és törékeny, így műanyag zsákban gyűjteni nem lehetséges.

Az üveghulladék visszagyűjtésére a legtöbb településen a szelektív szigeteken biztosít lehetőséget az STKH. Ez akár egyszerű, hatékony megoldást jelenthetne, de mégis folyamatos tapasztalat, hogy a konténerekbe rengeteg olyan hulladék kerül, amelynek nem lenne ott helye.

Egyértelmű, hogy a hulladékok széles skálája a plüssállatoktól kezdve a papírokon át a lomokig nem való az üveggyűjtőbe. Ugye? Csakhogy az sem mindegy, hogy milyen üveghulladék kerül bele. A szelektív szigeteken kihelyezett konténerek a csomagolási üveghulladék gyűjtését szolgálják, vagyis csak olyan üveget dobhat bele, amelybe korábban valami bele volt töltve. Ilyenek az italos üvegek, a befőttes- és bébiételes üvegek, a boros-, sörös-, pezsgős- és röviditalos üvegek és illatszeres üvegcsék.

Nem kerülhet a szelektíven gyűjtött üveghulladék közé szemüveg, főzőlap, szélvédő, üvegedény, dekorációs üveg, ablaküveg, tükör, tévéképcső. A hagyományos, nem ragasztott ablaküveg a zöldudvarokban is leadható. Fontos kiemelni, hogy a vegyszeres és gyógyszeres üvegeket tilos a szelektív gyűjtőbe dobni, még akkor is, ha csomagolási hulladéknak számítanak.

Az üveg visszagyűjtésének egyik legfenntarthatóbb módja a visszaváltás. Az áruházakban betétdíj ellenében visszavett üvegeket nem is kell feldolgozás útján újrahasznosítani, csak egyszerűen tisztítani és újracímkézni. Ezért érdemes egy pillantást vetni az üveg címkéjére, és ha visszaváltható, inkább ezt a módot választani a körforgásban tartásra. A folyamat legnagyobb előnye, hogy nem igényel jelentősebb energiafelhasználást, így kíméli a természetes környezetet.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a hüllőterelő fal

Elkészült a hüllőterelő fal

2021. 05. 05.

Mintegy két kilométer hosszan építették ki a hüllőterelő falat Fertőrákoson, a vízitelepre vezető bekötőút mentén. Ez is része a Fertő-part fejlesztését kísérő úgynevezett természetvédelmi monitoringnak.