Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Száraz nyár vár ránk
Napozás a Fő téren: jól jött a május végi napsütés Fotó: Griechisch Tamás

A havas májusból haladunk a meleg júniusba

Száraz nyár vár ránk

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése alapján az átlagosnál kissé melegebb és kissé szárazabb nyár vár ránk. Ez beleillik az elmúlt évek trendjébe.

– Pontos előrejelzések csak 10–12 napra készíthetőek, ezek alapján az látszik, hogy ha lassan is, de érkezik a nyár a hűvös május után – mondta lapunknak Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) észlelőhálózati koordinátora. – A melegedő tendencia egyértelmű, ez jól látszik az adatsorokon. Most a nyári hónapok átlaghőmérséklete Sopronban 19,9 fok, míg 100 éve alig érte el a 19 fokot, azaz 100 év alatt közel 1 fokos az emelkedés. A csapadék tekintetében már változatosabb a kép: a száraz időszakok hossza növekszik, a csapadékos időszakoké csökken. De amikor esik, akkor egyszerre nagyon sok, így összességében a csapadékösszegek jól mutatnak a statisztikában, ám ha az eloszlást nézzük, akkor már nem ennyire rózsás a helyzet.

A nyári legmelegebb nap a pontos mérések 1856-os kezdete óta Sopronban 2007. július 20-án volt, amikor 39,5 fokot mértek. A második helyezett 39,2 fokkal 2013. augusztus 8-a, a harmadik 38,7 fokkal 2003. augusztus 13. 1992. augusztusa a középhőmérséklet tekintetében a 24,9 fokos értékével pedig mind a napig csúcstartó. Az átlagnál hűvösebb nyarunk legutóbb 2004-ben és 2005-ben volt. Kiss Márton hozzátette: a március és az április az átlagnál jóval melegebb és szárazabb időt hozott, május első napjaira már aszály alakult ki, mivel a téli csapadék is elmaradt a megszokottól. 

Egy óráig esett a jég: A Soproni-hegységben is havazott májusban, amire legutóbb 1981-ben volt példa. Emellett ugyanebben a hónapban, 12-én 56 percen át hullott a jég városunkban, ami szintén 10 évente egyszer fordul elő.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...