Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sötét és fodros trombitagomba

Sötét és fodros trombitagomba

| Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

A sötét trombitagomba (Cra­­te­­rel­­lus cornucopioides) nevét jellegzetes alakjáról kapta, mely a trombita korpuszára emlékeztet. Jellemzően 4–12 centiméter hosszú, 3–8 centiméter átmérőjű, tölcsér vagy trombita formájú, lefelé csőszerűen elkeskenyedő, végig üreges, széle gyakran fodros, hullámos. Alapszíne mindig sötét, kékes, barnás, szürkés fekete, a ter­­mő­­testek alsó részén világosabb, kissé deres hatású, a felső felületén élénkebb színű, enyhén szálas, olykor pikkelyes rajzolatokkal.  

Megjelenésére júliustól októberig savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben számíthatunk csapadékosabb években. Csoportosan, seregesen termő faj.

Ez a gomba a rókagomba egyik közeli rokona, termőré­te­gét finom redők alkotják. Hú­­sa vékony, ezért önmagában kevésbé alkalmas fogyasztásra, szárítva azonban kellemesen markáns ízű és illatú, ezért kiváló fűszergomba. Más fajokkal nehezen összetéveszthető, és azok között sem ismert mérgező faj. 


Folcz Ádám

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...