Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sokoldalú zöldség,  ami gyümölcs

Sokoldalú zöldség, ami gyümölcs

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Most érik sokunk kedvence, a paradicsom, amelynek számtalan fajtája létezik. A zöldségként használt gyümölcs nemcsak a konyhában, de a kozmetikában is értékes alapanyagnak számít.

Botanikai jellemzőit tekintve a paradicsom gyümölcs, ugyanis friss, húsos bogyótermése a növény sárgás virágaiból alakul ki, a benne található magokat elvetve pedig újabb növényeket termeszthetünk. Ám mivel a konyhaművészetben többnyire különféle zöldségekkel együtt használják, a besorolása gyakran képezi vita tárgyát. Az mindenesetre biztos, hogy a termés gazdag energetizáló hatású B2-vitaminban, antioxidáns hatású C- és E-vitaminban, a bőrsejtek megújítását elősegítő A-vitaminban, valamint gyulladáscsökkentő hatású káliumban.

– A paradicsom sokféle étel alkotóeleme lehet: készíthetünk belőle levest, tehetjük többek között rizottóba, lecsóba vagy akár pizzára feltétként – ajánlja Ölbei Kinga háziasszony, tanár és kozmetikus. – A hőkezelés (főzés és fagyasztás) sok vitamint elöl, ezért nagy mennyiségű aszalt paradicsomot is teszünk el. Az eljárás óriási előnye, hogy nem kell hozzá tartósítószer, a gyümölcs pedig megőrzi az ízét és minden előnyös tulajdonságát. Korábban sütőben aszaltam: a kisebb koktélparadicsomokat alacsony hőfokon néhány óráig, a nagyobbakat felszelve több órán át szárítottam a sütőben, majd az aszalványt üvegekbe tettem. Ma már inkább aszalógépet használok.

Természetesen sokat számít a paradicsom származási helye is. A legjobb tulajdonságokkal a szabadon termett gyümölcs rendelkezik, és akkor a leghatékonyabb, amikor éppen a szezonja van.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...