Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Siska Kégler Ákos az év ifjú borásza

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az év ifjú borásza elismerést vette át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Siska Kégler Ákos. A soproni Roth-szakgimnázium végzős diákja az ősszel szüretelt zweigelt újborával érdemelte ki az aranyérmes minősítést.

Siska Kégler Ákos a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szőlész–borász szakos végzős diákja. Bár családjában senki nem foglalkozik borászattal, őt már gyermekkora óta vonzotta a szőlő, ezért is választotta ezt a képzést.

– 2017 novemberében kapott az iskola egy felhívást a megmérettetésre – mesélte az Ifjú Borászok Borversenyről Siska Kégler Ákos. – A szakmai tanáraimnak rám esett a választásuk, és közösen eldöntöttük, hogy az ősszel szüretelt zweigelt újboromat nevezzük, amely a külsős gyakorlati helyemen, a Taschner Bor- és Pezsgőház pincéjében készült. A címkét az iskolában terveztem, utalva a Soproni borvidékre. A boromat az Országos Borszakértő Bizottság tagjai bíráltak 100 pontos rendszerben, amely alapján aranyérmes minősítést ért el.
Siska Kégler Ákos
A verseny ünnepélyes eredményhirdetését Budapesten tartották, a Földművelésügyi Minisztériumban, ahol a díjat Fazekas Sándor miniszter adta át Ákosnak.
– A kitüntetés növeli a borom értékét, és motivál a jövőben, hogy szakmai tudásomat elméletben és gyakorlatban is továbbfejlesszem – folytatta az ifjú borász. – Az a tervem, hogy ha befejeztem a tanulmányaimat, érettségi vizsgát teszek, majd egyetemen szeretnék tanulni.

Ákos szerint azt sok tényező befolyásolja, hogy egy bor milyen minőségű lesz, ilyen például az évjárat, az időjárás, a fajta, az alkalmazott borászati technológia. Szerinte sok odafigyeléssel ki lehet hozni a maximumot minden szőlőből.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...