Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sikerre ítélt térség
A fejlesztési források koordinálását a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. végzi Fotó: Griechisch Tamás

800 millióra pályázhatnak a borászok és a vendéglátók

Sikerre ítélt térség

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

– A térségbe érkező források jó alkalmat adnak a vállalkozásoknak, hogy fejlődjenek, így az egész borvidék elfoglalhatja méltó helyét az országban – mondta dr. Farkas Ciprián tanácsnok a térség borászainak és étteremvezetőinek szervezett információs napon.

Mint ismert, a kormány kivételes pályázati lehetőséget biztosít a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térség bor- és gasztronómiai vállalkozásai számára. (Soproni Téma, 2019. május 29., 800 milliós pályázat.) Összesen 800 millió forint a tét: 400 milliót a borászatok, 400-at pedig a vendéglátóhelyek használhatnak fel. A fejlesztési források koordinálását a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. végzi. A támogatás célja, hogy a térségi bor- és gasztronómiai turizmus magasabb szintre kerüljön, a pályázati forrás egyúttal lehetőséget biztosít az ágazat szereplőinek összefogására is. A múlt héten szervezett információs napon a pályázat részleteit ismerhették meg a borászok, illetve az éttermek, vendéglátóhelyek vezetői. A megjelenteket Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Kiemelte, reményei szerint mindenki megtalálja azt a fejlesztési lehetőséget, amellyel növelheti vállalkozása versenyképességét. 

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus­stratégiai vezérigazgató-helyettese arról is tájékoztatott, hogy 2030-ig 800 milliárd forintot biztosít a kormány az ország turisztikai fejlesztésére. Ebben a folyamatban a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térség fontos szerepet kap. Ezen belül pedig a borturizmus és gasztronómia olyan húzó ágazat, amely ezt a térséget magasabb szintre tudja emelni. A cél, hogy az összehangolt fejlesztések megvalósulása után növekedjen a térségben a vendégéjszakák száma.

Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok köszöntőjében kitért arra, hogy a bor és a gasztronómia olyan terület, amely rengeteg lehetőséget rejt, de ezekkel jól kell élni. Mint mondta: a térségbe érkező források jó alkalmat adnak a vállalkozásoknak, hogy fejlődjenek, ezáltal pedig az egész borvidék elfoglalhatja méltó helyét az országban. Ehhez nyújt segítséget az M85-ös megépítése és a Fertő-part fejlesztése is.

Gajda Tibor turisztikai szakértő a pályázati kiírás részleteit ismertette a jelenlévő vállalkozások képviselőivel. Elhangzott: mindegyik lehetséges pályázóval személyesen konzultáltak a konkrét fejlesztési célokról, majd kiscsoportokban vitatták meg a közösségi fejlesztés irányait, tennivalóit, hiszen ilyen feladatokra is biztosít forrást a kormány. A támogatás mértéke adott esetben elérheti a 85 százalékot is. A pályázat kiírása ezekben a napokban jelenik meg.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...