Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Sikeres védekezés a parlagfű ellen

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A nyár végi és a szeptember eleji csapadékos időjárás és az azt követő meleg kedvezett a parlagfű fejlődésének. A többéves hatósági munka, a korábbi évek ismeretterjesztő, figyelemfelhívó tevékenysége, valamint a szervezetek közti együttműködés lehetőséget biztosított az eredményes felderítésre és védekezésre.

– Országos viszonylatban Győr–Moson–Sopron megye kevésbé volt fertőzött parlagfűvel – tudtuk meg Szemerits Attilától, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetőjétől. – A felderítések során 236 hektár külterületi ingatlanon találtak parlagfüvet a kollégáim. A legfertőzöttebb területek megyénkben a mosonmagyaróvári, a győri és a téti járások voltak.  

Október 6-án szabták ki az utolsó bírságot, így eddig összesen 9 millió 305 ezer forintra büntették a fertőzött területek tulajdonosait. A legmagasabb bírság összege 845 ezer forint volt egy lucernás területen. A bírsághoz még eljárási költségek is kapcsolódnak, és azok sem alacsonyak: eddig 1 millió 956 ezer forintra rúgtak.

A megyében két alkalommal végeztek helikopteres légi felderítést. Ezzel a módszerrel akár két–három nap alatt az egész megye feltérképezhető, és – a korábbi évekhez hasonlóan – nagyon hatékonynak is bizonyult. Az idei évben kísérleti jelleggel elkezdték a drónos felderítést is.

– Belterületi ingatlanoknál kiemelten fontos feladat a pontszennyezések felszámolása, mivel egy szépen kifejlett növény a vegetációs időszakban 2–3 hónap alatt 8 milliárd pollenszem termelésére is képes lehet – tette hozzá az osztályvezető. – Ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a környéken élő allergiások életminőségét. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...