Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Segítség a szőlő védelméhez

Segítség a szőlő védelméhez

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Márciusban kérhető a kormányzati támogatás a szőlők védelméhez.

Az Agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő segítséget nyújt a szőlőültetvények megóvásához. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

A szőlő aranyszínű sárgasága egy veszélyes betegség a szőlőültetvényekben, amelytől a fertőzött tőkék végül kipusztulnak. A fertőzött növényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül, ezért különösen fontos a növényvédő­szeres védekezés.

A munkához az Agrárminisztérium idén is támogatást nyújt. A növényvédőszer vételárának 75 százalékát, hektáronként legfeljebb 12.000 forintot (szőlőtermelőnként legfeljebb 240.000 forintot) biztosít a tárca. A kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, az idei évtől már elektronikus úton. Fontos, hogy a növényvédőszer csak az igénylést követően vásárolható meg, és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki. Mindezeket követően kell majd a kifizetési kérelmet benyújtani a kincstárhoz, szintén elektronikus úton, legkésőbb augusztus 15-ig. Fotóillusztráció: Filep István

Kapcsolódó cikkek