Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rangos elismerés  dr. Tárkányi Sándornak
Dr. Tárkányi Sándor zsidó oktatásért díjat kapott Fotó: Pluzsik Tamás

Rangos elismerés dr. Tárkányi Sándornak

| Pluzsik Tamás | Zöld Sopron

Várhegyi György Magyar Zsidó Oktatásért díjat adományozott dr. Tárkányi Sándor építésznek, Sopron műemléki felügyelőjének a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.

– Tárkányi Sándor maradandó és méltó emléket állított a soproni zsidóságnak, a maradék maradékának pedig reményt adott arra, hogy lehet és kell is újra kezdeni – fogalmazott laudációjában a Hanuka utolsó napján a budapesti Goldmark-teremben rendezett díjátadó ünnepségen dr. Olti Ferenc, a Veszprémi Egyetem prorektora. Mint a díjátadón is elhangzott, dr. Tárkányi Sándor megszervezte az „Elfeledett soproniak – arcok, sorsok, áldozatok” című, az 1944 előtt Sopronban élt zsidó közösségeket és családokat bemutató kiállítást, valamint feleségével közösen könyvet írt és jelentett meg a soproni zsidóság középkortól kezdődő, közel hétszáz éves történetéről. E könyv második kötete az egykori soproni zsidó életformát mutatja be. 

– Nagyra becsüljük dr. Tár-

kányi Sándor ez irányú munkásságát, hisz a kiállítás és az ebből született kétkötetes mű tartalmánál, megjelenésénél fogva egyedülálló a magyar zsidóság helytörténetének feldolgozásában, és reményeink szerint más települések, további országrészek hasonló feldolgozásához nyújt példát és talál követőkre – tette hozzá dr. Olti Ferenc, a MAZSIHISZ volt alelnöke.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...