Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Palántanevelés otthon
Az elvetett magokat 1–1,5 centiméter mélyen takarjuk be egyenletesen az apró, szemcsés szerkezetű talajjal! Fotók: Filep István

A magok szavatossági idejére érdemes odafigyelnünk

Palántanevelés otthon

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A palántaneveléssel olyan körülményeket teremthetünk a még hűvös, tél végi – tavasz eleji időszakban, amellyel előbbre hozhatjuk a betakarítás időpontját. Számos kedvelt zöldségfélének ugyanis nem a mi éghajlatunk az ideális.

Miért is van szükség palántanevelésre, amikor a zöldségmagokat akár helyben, szabadföldbe is elvethetnénk? – teszik fel sokan a kérdést. A válasz: ha így tennénk, a magok nagyon későn csíráznának ki, az egyes zöldségfélék termését pedig csak késő nyáron tudnánk élvezni.

– Többek között a paprikát, a paradicsomot és a zellert már elvethetjük, hiszen mire eléri a palántázható fejlettségi állapotot (7–11 hét), már bőven beköszönt a tavasz – mondta Horváth Gábor, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetője. – A legjobban akkor járunk, ha beszerzünk egy szaporítóládát. A magok szavatossági idejére érdemes odafigyelnünk, ha előző évekből megmaradt magot vetünk, egyáltalán nem biztos, hogy ki is hajt.

Mivel a csírázó növények nagyon érzékenyek a talaj savasságára vagy lúgosságára, kulcskérdés, hogy megfelelő földkeveréket válasszunk számukra. Az üzletekben kapható általános virágföldek nem alkalmasak erre a célra.


– Ha biztosra akarunk menni, a tőzeg alapú magvető közeg a legjobb, ugyanis kedvező víz–levegő háztartást biztosít, steril, és már rendelkezik egy kevés bekevert műtrágyával is – ajánlotta a szakember. – Az elvetett magokat 1–1,5 centiméter mélyen takarjuk be egyenletesen az apró, szemcsés szerkezetű talajjal! Ahhoz, hogy a magok kikeljenek, minimum 20–25 fok vagy még ennél is magasabb hőmérséklet szükségeltetik, és ügyeljünk arra is, hogy a táptalaj folyamatosan nedves legyen! A vetést csírázásig letakarhatjuk egy nejlonnal vagy üveglappal is, így még kedvezőbb mikroklímát tudunk kialakítani, és a párolgást is csökkentjük.

Ha mindent jól csináltunk, tíz–tizenöt nap múlva kicsíráznak a növénykéink, melyeket, ha már elég fejlettek, két–háromhetes korukban ajánlott poharakba kitűzdelni. Ezután már elegendő 16–20 fokot biztosítani nekik, vagyis a lakás bármelyik világos pontján, akár az ablakpárkányunkon is tovább nevelgethetjük őket a végleges kiültetésükig.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...