Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Paks II. mozgókiállítás
A kiállításon ismertették: a leendő új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiát képviselik Fotó: Németh Péter

Sopronban is megismerkedhetnek az atomenergiával

Paks II. mozgókiállítás

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely téli körútján Sopronba is ellátogatott.

A mozgókiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is, a tesztet helyesen kitöltők pedig ajándékot kapnak.


Nem egészen tizenöt éven belül több elavult erőművet állítanak le Magyarországon. A körülbelül 5000 MW kieső kapacitás pótlására és az új igények kielégítésére épül meg többek között a két új atomerőművi blokk Pakson, ami 2400 MW-ot termel majd. Látható tehát: nem az a kérdés, hogy szükség van-e Paks II.-re, hanem az, hogy mellette milyen további erőműveket épít az ország.


Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, úgynevezett 3+ generációs technológiát képviselik. A legmodernebb elvárásoknak megfelelően passzív és aktív biztonsági rendszerekkel is fel lesznek szerelve, a reaktort körülvevő, kettős falú, acél- és vasbeton szerkezetű, szakszóval konténment pedig akár egy repülőgép becsapódása esetén is megvédi az épület berendezéseit.


Az ENSZ 21. klímacsúcsán mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. A történelmi jelentőségű 2016-os párizsi megállapodás aláírói, köztük Magyarország, ígéretet tettek többek közt a fosszilis energiahordozók kivezetésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az atomerőművek segítik az éghajlatváltozás megelőzését, hiszen működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot vagy más üvegházhatású gázt.

Péntekig tart a kiállítás

A Paks II. interaktív mozgókiállítása február 23-ig 8–17 óra között a Káposztás utcai városi stadion Selmeci utcai bejáratán belüli területen tekinthető meg egyénileg és csoportosan.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...