Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvjuk környezetünket!
A Bánfalvi úti benzinkúton sokan leadják a használt étolajat – a szakember szerint a legjobb, ha műanyag palackban helyezzük a konténerbe a veszélyes anyagot. Fotó: Filep István

A használt sütőolaj teljes egészében újrahasznosítható lenne

Óvjuk környezetünket!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A legtöbb háztartásban problémát okoz a használt étolaj kezelése. Az olaj veszélyes anyag, ha a természetbe jut, akkor komoly fenyegetést jelent élővizeinkre és az ivóvízre egyaránt.

– A vendéglátóhelyeken, közétkeztetésben jogszabály szerint kötelező a használt olaj és zsiradék szelektív gyűjtése, de kiemelt figyelmet kell fordítani minderre a háztartásokban is – kezdte dr. Polgár András, a Soproni Egyetem egyetemi docense. – Hazánkban évente 50 ezer tonna mennyiségben termeljük, ami idővel egyre csak fokozódik. A lakossági begyűjtési részarány alacsony, csupán körülbelül 7 százalékos, holott a használt sütőolaj teljes egészében újrahasznosítható lenne, például biodízelhez, részben festékek és gipsz gyártásánál is. A használt olaj rendkívül szennyező anyag, egészség- és környezetkárosító hatású. Egy liter fáradt olaj akár 1 millió liter édesvizet változtathat szennyvízzé, ez a mennyiség körülbelül 50 ember éves ivóvízszükségletének felel meg. A vízben, annak tetején szétterülve gátolja az oxigén áramlását, károkat okozva az élővilágban. A talajban megváltoztatja a levegőháztartást, elégetésekor légszennyező és karcinogén (rákkeltő hatású) anyagok szabadulnak fel, de lefolyóba vagy WC-be önteni is tilos, mivel a csőhálózat eldugulását is okozhatja, de a szennyvíz tisztítását is megnehezíti.

A fentieket átgondolva azt tanácsolja a szakember, hogy minél kevesebb mennyiségű étolajat használjunk fel, ételeinket inkább pároljuk és fokozottan ügyeljünk a használt olaj vagy zsiradék kijelölt helyen történő átadására. Mindezt megtehetik a közszolgáltatási díjat befizető lakossági ügyfelek az STKH zöldudvaraiban. Évente 12 alkalommal 5 liter használt növényi étolaj adható le ingyenesen. Ezen kívül vannak olyan soproni benzinkutak, amelyek erre lehetőséget nyújtanak. Közéjük tartozik a Bánfalvi úti kút is.

– Cégünk fontosnak tartja a környezetvédelem ügyét, ezért is csatlakoztunk az országos gyűjtőponthálózathoz. Tapasztalataink szerint a lakosság számára fontos ez a lehetőség, így a használt étolajat hetente több alkalommal is elszállíttatjuk, amelyet aztán megfelelő módon kezelnek, tisztítanak és újrahasznosítanak – említette Csapó Péter ügyvezető.

A szakember kiemelte: a használt étolajat ne gyűjtsük üvegpalackba, mert összetörhet. A legbiztonságosabb, ha jól zárható műanyag palackban helyezzük a gyűjtőkonténerbe. A környező településeken több helyütt, így például Harkán, Balfon, Fertőrákoson, Kópházán, Nagycenken, Peresztegen, Hidegségen és Zsirán is helyeztek ki gyűjtőedényeket.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...