Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvjuk az élővilágot!
A nyári ludak fiókái négyhetesek, ezeket a Fertő tó keleti partja mentén lehet látni Fotó: Pellinger Attila

Fertő–Hanság Nemzeti Park: a természet nem zárt be

Óvjuk az élővilágot!

| Benke Éva | Zöld Sopron

Tavasszal a nyitott és érdeklődő szem mindig talál látnivalót a Sopron környéki természetvédelmi területeken. Bár a bemutatóhelyek zárva vannak, mégis érdemes kilátogatni a Fertő–Hanság Nemzeti Parkba.

– A Fertő–Hanság Nemzeti Park zárt terű látogatóközpontja és bemutatóhelyei jelenleg még zárva vannak, amíg ez így van, felújítási munkálatokat végzünk, hogy amint lehet, megújulva, színes programokkal tudjuk fogadni a látogatókat – mondta Babos Attila megbízott turisztikai osztályvezető.

A természet nem zárt be, a növény- és állatvilág a megszokott rend szerint éled, változik. Most nyílik a boldogasszony papucsa, látni bíboros és vitéz kosbort, kockás liliomot, de virágzik az erdei gyöngyköles is.

– Május a boldogasszony papucsa, más néven papucskosbor hava a nemzeti parkban. Érdekesség, hogy az országban a Szárhalmi-erdőn kívül csak a Bükkben található meg a növény – tette hozzá Babos Attila. – Ez hazánk legnagyobb virágú kosbora, ritka, veszélyeztetett.

A Balfi-dombsor, Fertőrákos és Hegykő térségében javában rajzik a kis apollólepke. Látni farkasalmalepkét, hamarosan megjelenik a díszes tarkalepke és az éjjeli pávaszem, avagy boszorkánylepke is. Ezek mindegyike védett faj.

A nemzeti park szürkemarha-állománya az idén is gyarapodott, háromszáz kisborjú született. A park saját húskészítményeit rendes körülmények között a Lászlómajori Látogatóközpontban lévő üzletben lehet megvásárolni, jelenleg azonban ez is zárva tart.

A természetes faunából a madárvilág talán a legkiemeltebb a nemzeti park területén. A tavaszi vonulás lezajlott, a legtöbb madárfaj fészkel. A nyári ludak fiókái négyhetesek, ezeket a tó keleti partja mentén lehet látni.

Érdekesség, hogy a közelmúltban ismét láttak túzokot, ezúttal a pomogyi–fertődi határátkelő közelében. Ez a madár errefelé ritka vendég, jóllehet évtizedekkel ezelőtt fészkelt még ebben a térségben is.

– A szabadon látogatható területeken is figyeljünk egymásra és az élővilágra is! – hívta fel a figyelmet Babos Attila. – A nemzeti park területén a nem védett fajok gyűjtése sem megengedett. A tanösvényeken, kilátókban a most érvényes előírásoknak megfelelően tartsunk távolságot!

A szakember hozzátette, várják, hogy újraindulhasson az élet a látogatóközpontban, a korábban meghirdetett környezeti nevelési programokat és a csoportos szakvezetéseket is megtarthassák. 

További információk: www.ferto-hansag.hu 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...