Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvjuk a szalamandrákat!
A szalamandrának a szaporodáshoz vízfolyásra van szüksége, így elsősorban a hegyvidéki patakvölgyekben, üde lomberdőkben találkozhatunk vele. Fotó: Takács Gábor

A kétéltű élénk fekete–sárga színe figyelemfelhívásra szolgál

Óvjuk a szalamandrákat!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Javában tart a szalamandrák szaporodási időszaka, mialatt számtalan veszély leselkedik rájuk. Ha egy kicsit odafigyelünk, mi is rengeteget tehetünk azért, hogy a védett faj ne pusztuljon ki.

A farkos kétéltűek közé tartozó foltos szalamandra Norvégián és Svédországon kívül egész Európa hegyvidékein megtalálható. Magyarországon az Északi-középhegységben, a Zemplénben, a Bakonyban fordul elő, a közelünkben pedig a Soproni-hegységben él.

– A szalamandrának a szaporodáshoz vízfolyásra van szüksége, így elsősorban a hegyvidéki patakvölgyekben, üde lomberdőkben találkozhatunk vele – tudtuk meg Takács Gábortól, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi szakreferensétől. – A kétéltű élénk fekete–sárga színe figyelemfelhívásra szolgál. A szalamandrával is érdemes vigyázni. Lehetőleg ne tapogassuk meg, a bőrében lévő mirigyek ugyanis egy szalamandrin nevű mérgező alkaloidát termelnek, ami szembe, szájba kerülve mérgezést okozhat.

Fotó: Takács Gábor

A szalamandra rejtett életmódot folytat: általában éjszaka vadászik apró, gerinctelen állatokra, például rovarokra, ászkákra, csigákra, férgekre. Fagymentes helyeken, fatörzsekben, üregekben telel át, egyedei 15–20 évig is élnek, de beszámoltak már olyan példányról is, ami fogságban 50 évet megélt. A megtermékenyítés a nőstény testén belül történik. A faj elevenszülő, kifejlett lárvákat hoz a világra, amelyek 2–3 év alatt válnak szaporodóképessé.

– A nőstények a tavaszi időszakban mennek le a patakokhoz szülni – folytatta Takács Gábor. – Veszélyforrást jelent számukra a patakok kiszáradása, de a vízfolyások környékén végzett technikai sportok és az erdei utakon közlekedő gépjárművek miatt is számos példányuk pusztul el. A tarvágások során megszűnnek az élőhelyeik, ahol a tavaszi szülés után tartózkodnak. A foltos szalamandra felmérése során a nemzeti park szakemberei – együttműködve más hazai kutatóintézetekkel – vizsgálják a szalamandraevő kitridgomba esetleges előfordulását is. Ez a kórokozó a globális kereskedelem révén jutott el Európába, és az állatok testfelületén elszaporodva fekélyeket okoz. A bőrük hámlásnak indul, és az állat rövid időn belül elpusztul. Szerencsére hazánkban még nem sikerült a gombát kimutatni.

Amit mi tehetünk: ha szalamandrával találkozunk, ne tapossuk el, hanem óvatosan terelgessük le az útról anélkül, hogy hozzáérnénk! Amennyiben lehetőségünk van rá, a szaporodási időszakban autóval kerüljük a vízfolyások melletti utakat.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...