Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Óvjuk a Földet!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Idén már 50. alkalommal irányítja a figyelmet világszerte a környezet megóvásának a fontosságára az április 22-i Föld napja.

Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – ez a gondolat áll az idei világnap középpontjában. – A járványhelyzet szerintem még inkább felhívja bizonyos intő jelekre a figyelmet – emelte ki Simon György, a Széchenyi-gimnázium földrajz szakos tanára. – A Föld túlnépesedett: közelítjük a nyolcmilliárd főt. Gyermekkoromból még úgy emlékszem, hogy ez a szám négymilliárd körül alakult, így közel ötven év alatt megduplázódott. Ráadásul ezt a modern, civilizált világot a túlfogyasztás jellemzi. 

A szakember arra is ráirányítja a figyelmet, hogy sohasem volt annyira mobil a társadalom, mint jelenleg. Mindig voltak világjárványok, de ilyen gyorsasággal nem terjedhettek. A földtörténet öt nagy kihalási hullámot tart számon, sokak szerint napjainkban zajlik a hatodik, hiszen az emberi tevékenység nyomán fajok százai tűnnek el. Simon György szerint érdemes tanulnunk bolygónk múltjából. Az emberiség nem vonhatja ki magát a természetből, annak részeként viselnie kell tettei következményeit. Intő jelnek tartja, hogy a természet hihetetlen gyorsan regenerálódott az utóbbi elzárt hónapokban.

– Sokan mondják azt, hogy a járvány után már nem lesz olyan a világ, mint volt. Én szeretnék abban hinni, hogy kicsit változik, mégpedig jó irányba – mutatott rá a szakember. – A tanítványaim körében pozitív tendenciát látok, a most felnövő generáció sokkal környezettudatosabban él, mint szüleik, nagyszüleik. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...