Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ősz a parkerdőben
Szeptember 20-án este héttől indul a szarvasbőgéstúra a mucki egykori határőrlaktanya melletti területről Fotó: Sosztarich Krisztián

Ősz a parkerdőben

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Hamarosan színt váltanak a levelek az erdőben, és beköszönt az egyik legszebb időszak, az ősz. A Soproni Parkerdőben szeptemberben két túrát is tartanak. Az egyiken a turistaútvonalakon járnak, a másikon pedig a szarvasbőgés nyomába erednek.

Az idén százötven éves Soproni Városszépítő Egyesület jubileumi rendezvénysorozatának keretében szeptember 15-én, vasárnap túrákat tart. A kilátók napi túrák reggel héttől fél tízig folyamatosan indulnak az Erzsébet-kertből. A résztvevők négy különböző táv közül választhatnak. Bővebb információ ­Tömördy Szabolcstól a 20/938–9126-os telefonszámon kérhető. 

A szeptember, az ősz kezdete az erdőn is meglátszik. Ilyenkor színt váltanak a fák zöld levelei, az állatok pedig felkészülnek a télre. Ebben az időszakban a Soproni Parkerdőben is meg lehet majd figyelni a gímszarvasok udvarlási szokásait, azaz a szarvasbőgést.

– Az erdő egész évben várja a túrázókat, a sétálókat, lezárások, korlátozások ezúttal nem lesznek – mondta lapunknak Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG Zrt) parkerdei és kommunikációs igazgatója. – Szeptemberben a vadállomány nyugalma érdekében azonban mindenkit arra kérünk, hogy ne térjen le a kijelölt turistaútvonalakról. Illetve, ha lehetséges, akkor a parkerdő városhoz közel eső részeit keresse fel.

Szeptember 20-án, pénteken este héttől szakember vezetésével indul a szarvasbőgéstúra. A program kezdő állomása a mucki egykori határőrlaktanya melletti terület lesz. A távot bárki könnyedén teljesítheti, útközben többször is megállnak, s ekkor az erdő jellegzetes állatairól, növényeiről is szó esik majd. Az időtartam mintegy három óra.

A TAEG Zrt. másik közelgő rendezvénye október 12-én, szombaton a gombaismereti túra lesz. Ennek során a résztvevők szakellenőr vezetésével járják a parkerdőt, miközben hasznos ismereteket szerezhetnek az ehető és a mérgező fajtákról.

Bánáti László ezúton is felhívta a figyelmet, hogy az erdőben gombából csak saját fogyasztási célra lehet szedni. Azt tovább értékesíteni nem szabad! Hasonló a helyzet a hamarosan beérő gesztenyével is. Lényeges, hogy a sokak által ismert Fáber réti gesztenyés magántulajdonban van. Így itt szabadon nem szedhető össze a gyümölcs. A parkerdő mindenki számára nyitva áll, éppen ezért is fontos, hogy óvjuk, védjük a természet értékeit.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...