Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őshonos állatok testközelből
Az interaktív bemutatóhely is népszerű az Erdő Házában, sok kisgyerekes család megnézte már a látogatóközpontot. Fotó: Filep István

Erdő Háza: Gyorsan népszerű lett, egy hét alatt 4500-an keresték fel

Őshonos állatok testközelből

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Az egész évben látogatható Erdő Háza rövid idő alatt kedvelt lett. Itt az állatokat a természetes élőhelyükön figyelhetik meg a látogatók. A gyerekeknél a legnagyobb siker egyértelműen a vadaspark és az állatsimogató.

A hónap elején megnyílt Erdő Házában az év minden szakában lehetőség van testközelből megfigyelni az állatokat. Napjainkban a szarvasbikák agancsa még nő, és rövidesen beköszönt a párzási idő. Másként viselkedik a vad télen, illetve tavasszal, amikor ismét éled a természet. A soproni erdőben lévő új vadaspark feletti fahídon végigsétálva megismerhető a dám-, a gímszarvas, az őz, a vaddisznó, muflon, illetve számos apróvadfaj. A látogatóközpont célja, hogy az erdei ökoszisztémát ismertesse szórakoztatóan és tudományosan, ugyanakkor testközelből, emellett megmutassa az ember helyét a természetben.

– A megnyitást követő első héten 4500 látogató fordult meg az Erdő Házában – tájékoztatta lapunkat Bánáti László, az üzemeltető Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. oktatási és közjóléti igazgatója. – A gyerekeknek egyértelműen a vadaspark és az állatsimogató tetszett, de az interaktív bemutatóhely is népszerű volt. A jövőben főként hétvégente szeretnénk tematikus programokat tartani. Az erdei oktatási programunk részeként a Kőhalmy Vadászati Múzeummal párhuzamosan lesznek foglalkozások.

Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve mintegy 500 millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően valósult meg. A kettő hektáron elterülő központ augusztus elejétől látogatható. Az ünnepélyes átadáson részt vett Nagy István agrárminiszter, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, dr. Simon István, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója és több önkormányzati képviselő is.

70 éves az erdőgazdaság: Az Erdő Házában emlékeztek meg a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. alapításának hetvenedik évfordulójáról. Dr. Sándor Gyula vezérigazgató hangsúlyozta: az oktatás mindig is kiemelt feladatköre volt a társaságnak. – 1951 a születésünk dátuma, akkor mérték fel azt, hogy az Erdőmérnöki Karnak szüksége van egy olyan területre, ahol a képzésének gyakorlati részét megvalósíthatja. 1953-ra készült el a szervezeti és működési szabályzat, abban már kiemelt cél volt az oktatás, a mai alapítványi struktúra is ugyanezt várja el tőlünk. A város részéről dr. Farkas Ciprián polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a város és a TAEG együttműködése kiváló. – Ők gondozzák Sopron „zöld arcát”, karbantartják a sétautakat, kilátókat, erdei játszótereket, és ilyen attrakciót is meg tudnak valósítani, mint az Erdő Háza – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...