Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önkéntesek tisztították a botanikus kertet
Az első önkéntes napon több mint harmincan dolgoztak a botanikus kert megtisztításán Fotó: Németh Péter

Önkéntesek tisztították a botanikus kertet

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Lelkes önkéntesek dolgoztak az elmúlt vasárnap az egyetem botanikus kertjében: két vizes élőhelyet tisztítottak meg, tették újból használhatóvá a kisebb-nagyobb mennyiségű vizet igénylő fajok számára.

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjében a vizes élőhelyek világnapja alkalmából önkéntes napot szerveztek. A hallgatók, egyetemi munkatársak mellett lelkes soproniak is szép számmal jelentek meg.  

– Talán kevesen tudják, de a kert több mint tizenhét hektáron terül el – mondta Kui ­Biborka, a botanikus kert munkatársa. – Ekkora területet gondozni nem kis feladat. Ezt a napot kettős céllal hirdettük meg. Egyrészt ilyenkor, a tavasz közeledtével különösen sok a munka a kertben, amit önerőből nem győzünk; másrészt a város lakosságát szeretnénk közelebb hozni a kerthez.

A kezdeményezés sikerrel járt: az önkéntesek megtisztították a kijelölt területeket, gazoltak, illetve eltávolították az oda nem illő növényeket, valamint az elszáradt ágakat, szárakat is. Ezáltal újból használható lett a felső sziklakerti mocsári növények gyűjteménye. Továbbá új funkciót kapott az üvegház melletti, sok éve használaton kívüli kis medence is, ahova a botanikus kert munkatársai új növényt, mégpedig lótuszt szeretnék betelepíteni.

Megtudtuk, a jövőben havonta egyszer szeretnének nyílt napot tartani. Ilyenkor nem feltétlenül dolgoznak majd, hanem lesznek többek között előadások és egyéb, különböző tematikájú foglalkozások is.

– A kertben több mint négyezer úgynevezett takszon, (növényfaj, alfaj, fajta, változat, alak) él – tette hozzá Kui Biborka. – Mivel ez elsősorban egy oktatókert, mely az erdőmérnök- és faiparimérnök-hallgatók gyakorlati oktatását segíti, elsődleges törekvésünk, hogy a hazánkban fellelhető növényfajok – úgy a lágyszárú, mint a fásszárú – megtalálhatóak legyenek itt. Fontos ugyanakkor, hogy kertünk adottságai, látványosságai, friss levegője, valamint szerencsés elhelyezkedése kitűnő szabadtéri programlehetőségeket kínál minden korosztály számára minden évszakban.

1971 óta a víz védelméért

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az úgynevezett Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. 1996 óra ez a nap a vizes élőhelyek világnapja.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...