Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ökoklub: küldetésük a természet védelme

Ökoklub: küldetésük a természet védelme

| Elek Szilveszter | Zöld Sopron

35 éve a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán tanulók elhatározták: kiveszik a részüket a hazai természet- és környezetvédelemből, létrehozták a Kaán Károly Ökoklubot.

Gomba- és szarvasbőgéstúra, madárgyűrűzés és szénagyűjtés – ez csupán apró szelete azoknak a gyakorlati programoknak, amelyeket az öko­klub rendszeresen szervez. A közösség küldetése, hogy kezdeményezzen minél több a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos problémát körbejáró programot. Ezért vett részt a klub nyáron egy sokrétű tanulmányúton az Őrségi Nemzeti Parkban. Tagjai előadásokat is tartanak olyan változatos témákban, mint a zero ­waste életmód, a porszennyezés káros hatásai, valamint az állatvédelem vagy éppen az egyes élőhelyek természetvédelmi kezelése. Ezekről a kérdéskörökről több nemzeti park szakembereivel, illetve hazai és külföldi egyetemek oktatóival értekeznek rendszeresen.

Az ökoklub tagjai egyöntetűen vallják: szervezetük révén a hallgatók barátságos társaságban szerezhetnek mélyreható információkat olyan témakörökről, amelyek napjainkban egyaránt foglalkoztatják az „utca emberét” és a legfelsőbb tudományos köröket is. A szervezetbe rengetegen jelentkeznek – az utóbbi egy hónapban 19-en csatlakoztak hozzá.

A klub a közeljövőben is életre hív akciókat – épphogy végzett a védett növényfajoknak segítő élőhely-kezelési munkálatokkal a Kistómalmi-lápréten, már szemétszedést és gombatúrát szervez. Tervei között szerepel természet- és környezetvédelmi témájú kvíz­est rendezése is.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...