Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ökoanyu háztartása

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre több háztartásban „hadat üzennek” a kémiai anyagoknak, az adalékanyagokat tartalmazó ételeknek. Mitől legyen tiszta az otthonunk, mit kenjünk a bőrünkre? Nagy Réka ezekre a kérdésekre is választ adott.

A témában már több kötete is megjelent a többezres követőtáborral rendelkező, népszerű blogot vezető Ökoanyunak, akinek „Egyszerűen zöld” – mottója sokat elárul a szemléletéről.  

– Kilenc és fél éve született a nagyobbik lányom, ekkor számtalan kérdés merült fel bennem – mesélte Nagy Réka. – Az előadásaimon kendőzetlen őszinteséggel szoktam arról beszélni, hogy nem készültem könyvekből az anyaságra, a gyereknevelésre, hittem abban, hogy az adódó nehézségeket férjemmel együtt megoldjuk. Ezzel szemben az sokkal jobban foglalkoztatott, hogy hogyan tudom a legbiztonságosabb anyagokat használni a háztartásomban úgy, hogy egyszerre védjem a családomat és a környezetet is. Elkezdtem keresni a szelídebb és egyben Föld-barátabb megoldásokat. Ne gondolja senki, hogy valami egészen új dologról van szó, hiszen a régi háztartási könyvek is tartalmaznak hasonlókat, csak párszor kicsit meg kell reformálni, át kell dolgozni a recepteket.

Ökoanyu számtalan hasznos tanácsot ad a természetes tisztító- és mosószerek elkészítésére, arra, hogy miként keverjünk ki magunknak egy bőrtápláló testradírt vagy akár egy vegyszermentes szúnyogriasztót illóolajokkal. Ki hitte volna, hogy a szódabikarbóna igazi csodaszer? Alkalmas az ezüst tisztítására, a lábas súrolására, hatékony a felmosásnál, a hűtőgép takarítására és szagtalanítására, illatos fürdőbomba alapanyaga lehet, de enyhébb dugulásokat is orvosolhatunk vele. Vajon mitől olyan szép csillogóak a felületek Nagy Réka otthonában? A citromsav, teafa és citrom illóolaj mellett egy kis vodka is kerül a tisztítóelegybe, az eredmény önmagáért beszél.

Ha elmélyedünk Ökoanyu világában, akkor szép lassan búcsút vehetünk a bőrünkkel érintkező ipari kemikáliáktól, nem szennyezzük a bennünket körülvevő belső terek levegőjét, és hulladéktermelésünk is jelentősen csökken.

Nagy Réka Fotó: Szilágyi Stefi

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...