Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyáron érdemes kéményt tisztíttatni

Nyáron érdemes kéményt tisztíttatni

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Nyáron érdemes kéményt tisztíttatni, mert ha a fűtőkészülékkel baj van, van idő annak javíttatására, vagy cseréjére a fűtési szezon kezdetéig – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti – javasolja az OKF. A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni, vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a kötelező feladatok idén, a járvány miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják. 

A családi házban élő magánszemélyekhez azonban nem automatikusan érkezik a kéményseprő: harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel, így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Az igénylésről részletesebb információt a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon lehet találni.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...