Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyaraljunk, kiránduljunk itthon!
A Béla-forrás hűs vizéből ihatnak is az erdőjárók, majd megnézhetik a Bartokos Alfréd tiszteletére állított emlékkövet. Fotó: Filep István

Szeverényi Béla: Mindig friss túraútvonalakat tartalmazó térképpel induljunk útnak!

Nyaraljunk, kiránduljunk itthon!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Sopron és környéke számtalan kincset tartogat az egész család számára: ha otthon töltjük a nyári szabadságot, vakációt, akkor is ezernyi élmény vár ránk. Ezek közül szemezgetünk.

Ezúttal olyan izgalmas túraútvonalak közül válogatunk, amelyek kevésbé ismertek, és egyénileg is teljesíthetőek. Kalauzunk Szeverényi Béla, a Soproni Természetjáró Szakbizottsága elnöke, aki Tömördy Szabolcs elnökhelyettessel együtt állította össze az útvonalakat. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy csak friss túraútvonalakat tartalmazó térképpel vágjunk neki a kirándulásoknak.

Elsőként egy a család minden tagja által könnyen teljesíthető, 7,7 kilométeres kirándulást ajánlunk olvasóinknak. A túra a Brennberg-völgyi Gyermek és Ifjúsági Táborral szemben lévő információs táblától, a kék kereszt és a zöld sáv jelzés találkozásánál indul. A kék keresztet kell követni. Az út elején található dr. Manninger Adolf sírhelye, aki édesapjától örökölt nyaralóját erdei iskolai célokra adományozta 1917-ben. A Tolvaj-árokban vezet az utunk, közben érintjük a hajdani Természetbarát Szövetség turistaházának megmaradt alapját, a Béla-forrás hűs vizével olthatjuk szomjunkat. Pár méterrel odébb megtekinthetjük a Soproni Természetbarát Szövetség egykori elnökének, Bartokos Alfrédnak a tiszteletére állított emlékkövet. Az árok végén kötélkorlátba kapaszkodva érünk fel az Új-hegyre. Innen már kényelmes erdei úton haladunk tovább. Az út mellett megölelhetjük a Tölgyes-mocsár 500 éves tölgyfáját. A kék kereszt jelzésen elérjük a hét bükkfát, majd rátérünk a Ciklámen tanösvényre, végül a Lövér Szállóhoz érünk.

A Szárhalmi-erdő barlangokat is rejt. Szeverényi Béla az edzettebbeknek egy 11 kilométeres túrát ajánl. A Paprétről a kék sávjelzésen indulunk el, a Balfi úton végigmegyünk a kiskertekig, onnan tovább követjük a kék sávot. Az első látnivalóhoz a kék barlangjelzésénél balra kanyarodunk, hogy megnézhessük a Fehér-barlangot. Egy odúbarlangot fedezhetünk fel, amely a mészkőbányászat maradványa. Visszatérünk a kék sáv jelzésre, következik a Pinty-tető a geodéziai toronnyal. Keresztezzük a Nemeskúti utat, innen térünk vissza a városba. Ha tovább haladunk a kék jelzésen, rábukkanunk a Zsivány-barlangra, amely veszélyes, zegzugos mélyedés, így nem látogatható, védett terület, denevérek lakják. Tómalom fürdőnél ér véget az utunk. A felkészültebbek akár gyalog is megtehetik az utat Sopronig. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...