Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem suszter  és nem is bogár
Verőköltő bodobács Fotó: Walter P. Pflieger

Nem suszter és nem is bogár

| Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

A hibásan suszterbogárnak ne­­­­­­­­­vezett verőköltő bodobács (Pyr­­­­rho­­­coris apterus) nevével ellentétben nem a bodobácsok (Lygaeidae) közé tartozik, hanem a verőköltő poloskák (Pyr­­rho­­coridae) családjának a tag­­ja. Életmódjával viszont on­­nét is kilóg: nem ereget kellemetlen szagot, és nem is kártevő, sőt elhullott apróbb ízeltlábúakat, hernyókat is fogyaszt. A kifejlett imágó egy centiméter hosszú, háta piros alapszínű, melyet jellegzetes fekete mintázat díszít, ez a mintázat az egyedfejlődése során változik. Fején megtaláljuk az összetett szemek mellett a csoportra jellemző szúró–szívó szájszervet, mellyel kedvenc táplálékát, a hárs- vagy mályvafélék nedveit tudja szívogatni. Egyedfejlődése kifejlés, vagyis nem bábozódik be, a telet talajba ásva vészeli át, peterakást követően a nőstény elpusztul.  

Verőköltő neve valószínűleg a mediterrán voltára utal, nálunk gyakran látható tömegesen a tavaszi, kora nyári napsütötte hársak közelében. Biológusok körében kedvelt laboratóriumi tesztállat.


Nagy Árpád

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...