Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nehezített permetezés

Nehezített permetezés

| sopronmedia.hu | Zöld Sopron

A szokatlanul száraz, kora tavaszi időjárás nem kedvezett a mezőgazdaságnak. Mostanra azonban a májusban szokásos csapadékmennyiség többszöröse áztatta a földeket, ami viszont növényvédelmi problémákat vet fel.

– Májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, azonban a túlzott mennyiségű csapadék kedvez a baktériumok, gombák és más kártevők elszaporodásának a gyümölcsösökben. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre – emelte ki Horváth Gábor, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Iskola tangazdaságának vezetője.  

A gyümölcsösökben a fákon megjelentek a levéltetvek, az almatermésűeknél néhol lisztharmat nyomait is látni. A gombák és a rovarkártevők elleni permetezésnél fontos a megfelelő időzítés. – Az ilyen szeszélyes időjárás közepette vagy nem tudjuk időben kijuttatni a permetszert, vagy gyorsan lemossa azt az eső. Azt javaslom mindenkinek, hogy mielőtt kimegy permetezni, alaposan tanulmányozza át az időjárás-előrejelzéseket – tette hozzá a szakember.

A kártevők elleni megfelelő védelem mellett összességében a sok nedvesség kedvez bizonyos gyümölcsöknek. Figyelembe kell azt is venni, hogy az előttünk álló nyári hónapokban az országos átlagnál kevesebb csapadék hullhat. Fontos, hogy a talaj nedvességkészlete addigra feltöltődjön, így a növények könnyebben átvészelnek egy esetleges száraz időszakot.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...