Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Négyszáz éves gyógyszertár
Dr. Ragasits Judit édesanyjával közösen vezeti az Oroszlán Gyógyszertárat. Fotók: Pluzsik Tamás

Az Oroszlán patika bútorzata védett, neorokokó stílusú műemlék

Négyszáz éves gyógyszertár

| Pluzsik Tamás | Zöld Sopron

Sopron egyik legszebb és egyúttal legkülönlegesebb üzleti portáljával minden bizonnyal a várkerületi Oroszlán Gyógyszertár rendelkezik, amely idén ünnepli alapításának 400. évfordulóját.

Arany Sas néven Pralich Péter nyitotta meg Sopron második gyógyszertárát 1623-ban, amely akkor még a Várkerület 31. alatt működött. Néhány évvel később kapta az Arany Oroszlán nevet, és csak bő egy évszázaddal később, 1724-ben költözött át a mai helyére, a Várkerület 29-be. Ekkor a patika tulajdonosa Johann Bartho­lomäus Ehrlinger volt, aki nemcsak gyógyszerészként, hanem Sopron városbírájaként és belső tanácsosaként is részt vett a város közéletében. Az érdekes, művészi kivitelezésű portál elkészíttetése a gyógyszertár későbbi tulajdonosának, Vajkai Molnár Lajosnak köszönhető. Ő a 20. század első éveiben a pécsi Zsolnay porcelángyárat bízta meg az egyedi pyrogránit kerámia kivitelezésével. Különlegessége még a patikának a bécsi tervezésű, de két kiváló soproni asztalosmester, Freud János és Miszkievitz Gyula által készített, neorokokó stílusú bútorzat, mely védett műemlék. Az egybeépült bútor érdekessége, hogy csak külön leírás alapján lehet szétbontani és összerakni. A mindezeken túl még megannyi gyógyszerésztörténeti emléket és érdekességet rejtő patika negyed százada a Ragasits család tulajdonában van.


– Édesanyám, Ragasitsné dr. Susovits Erzsébet 1979-ben pályakezdő gyógyszerészként kezdett itt dolgozni, majd 1993-ban kinevezték a gyógyszertár vezetőjének, de akkor még a megyei gyógyszertári központokhoz tartoztak – tudtuk meg dr. Ragasits Judittól. Az okleveles gyógyszerész (miután 2012-ben átvette diplomáját a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán) édesanyjához hasonlóan szintén az Oroszlán Gyógyszertárban kezdte szakmai életpályáját, évek óta közösen vezetik a klasszikus patikát.

Az Oroszlán Gyógyszertár privatizációjára 1997-ben került sor, de ekkor Ragasitsné dr. Susovits Erzsébet még csak az üzemeltetési jogot kapta meg, maga az épület továbbra is önkormányzati tulajdonban maradt egészen 2012-ig, amikor azt is megvásárolhatta a család.

– Sajátos érzés ezek között a falak között dolgozni, olyan nagyhírű elődök nyomdokába lépni, mint Bartholomäus Ehrlinger, Vajkai Molnár Lajos, Jéhn Antal, Nikolics Milivoj és az ő fia, a Sopron díszpolgáraként is tisztelt Nikolics Károly – folytatta dr. Ragasits Judit. – Esetenként ugyan nem könnyű összeegyeztetni a műemléki védettségből eredő kötelezettségeket a mai egészségügyi követelményrendszerrel, de mindezen apróbb-nagyobb nehézségekért kárpótol az a miliő, ami nap mint nap körülvesz bennünket.


Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...