Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne utazzon túl sokat a virágunk!
A levendulának most van a főszezonja – a belőle készült koszorú akár egy évig is tartja a formáját. Fotó: Filep István

Ne utazzon túl sokat a virágunk!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyre többen tekintik a mindennapok szerves részének a környezettudatossági szempontokat. Ha születésnapra vagy más jeles eseményre vagyunk hivatalosak, érdemes egy „környezetbarát” virágcsokorral meglepnünk az ünnepeltet.

Jády-Mórocz Lívia virágkötő kezdetben főként az egyediségre törekedett, de szép lassan – a vevőköre igényeihez igazodva – mind fontosabb lett számára a környezetbarát alapanyagok használata.

– Egy tökéletes csokornak nincs szüksége csomagolásra – avatott be a részletekbe. – Ha jól van megkötve, nem igényel csomagolóanyagot, sőt az csak elvonhatja a figyelmet a virágokról. A polgári illem is úgy kívánja, hogy amikor az úriember előkapja a háta mögül a csokrot, a csomagolópapír a kezében marad. Persze a szállításhoz – főleg télen – elengedhetetlen a selyempapír, ami viszont újra felhasználható. Szerencsére a piacon kapható, legolcsóbb selyempapír 100 százalékig lebomló, ezért a legtöbb virágbolt ezt használja.

Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében sokan törekszenek arra, hogy a virág, amit vásárolnak, lehetőleg keveset utazzon.


– A magyar termelők a nyári időszakban tudják a növényeiket értékesíteni – folytatta a virágkötő. – Ha lizikét vagy nagy fejű, csokros rózsát, illetve tearózsát vásárolunk, majdnem biztos, hogy hazaiak. Az elmúlt hetek slágere, a bazsarózsa és a balkonnövények nagy része is helyi kertészetekből származik. Ha azonban valaki biztosra akar menni, a piacon rengeteg olyan ős- és kistermelőt találhat, aki a kerti virágait árulja.

Gyakran a virágkötők is a saját kertjükből gyűjtenek alapanyagokat a csokrok díszítéséhez: Lívi is ott szedi a babérmeggyet és a borostyánt, de gyakran használja a cseresznye vagy a meggy magvait is dekorációs elemként. Nemcsak varázslatos látványa és illata, de pozitív hatásai miatt is ajánlja mindenkinek a levendulát, aminek ráadásul most van a főszezonja. A belőle készült koszorú akár egy évig is tartja a formáját.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...