Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne legyen ártalmas füstszezon!

A nem megfelelő fűtés rákot, valamint krónikus tüdőbetegséget is okozhat!

Ne legyen ártalmas füstszezon!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk – a legfrissebb kutatásokból kiderül: a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben (80 százalék!) a lakossági tüzelés járul hozzá. Közös érdekünk, hogy csökkentsük a légszennyezést, ugyanis az akár halálos megbetegedésekhez is vezethet.

Az Agrárminisztérium azzal a céllal indította el a „Fűts okosan!” kampányát (www.futsokosankampany.hu), hogy hasznos tanácsokat adjon a tüzelőanyag választáshoz, a környezetszennyezés csökkentéséhez. Egészségügyi szempontból a földgázzal fűtés a legkevésbé veszélyes, míg a szilárd tüzelőanyagok égetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. Persze ezek között is nagy a különbség: a szakemberek szerint, ha választhatunk a fa és a szén között, akkor a fa mellett döntsünk.

A fák közül a keményebb fajtákat vásároljuk meg, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt vagy a gyümölcsfák, amelyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül még károsítják is a tüzelőberendezésünket és a kéményt. Fontos, hogy kizárólag 20 százalék alatti nedvességtartalmú tűzifát használjunk! Ezt a nedvességtartalmat nagyjából egy év alatt éri el a frissen kivágott fa. Mindig felfűrészelt és hasított állapotban tároljuk a fát, a kisebb darabok ugyanis könnyebben és gyorsabban száradnak. Mindig száraz, szellős helyen tartsuk a fát, a legalsó sor alatt hagyjunk 15–20 centiméter magas légáteresztő réteget! Ha száraz fát használunk, 20–30 százalékkal csökkenthetjük fűtési költségeinket. 

Soha ne fűtsünk hulladékkal! Ennek során ugyanis mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. A világon évente több mint 3 millió ember, Magyarországon pedig 6–8 ezer ember hal meg a légszennyezés következtében. Becslések szerint minden tizedik haláleset megelőzhető, késleltethető lenne. A szállópor azért különösen veszélyes, mert felületére olyan mérgező anyagok tapadnak, amelyek a tüdőbe – vagy a kisebb méretű részecskék a vérbe is – bejutva káros, sokszor visszafordíthatatlan egészségügyi hatásokat okoznak. A szennyezett levegő belélegzése irritálja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. Hosszabb távon gyulladásos folyamatokat indíthat el, növekszik a vér alvadékonysága, ezáltal vérrögösödés léphet fel, kialakulhat szívritmuszavar súlyosabb esetekben asztma, krónikus bronchitis (COPD), daganatos megbetegedések, trombózis vagy akár infarktus is.

Mivel nem szabad fűteni?

A hulladékok elégetése a háztartási tüzelőberendezésekben (illetve nyílt téren is) tilos! Amit soha ne égessünk el: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag – ezek füstje különösen mérgező.

Hova fordulhatok, ha a szomszéd „befüstölt”? Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, először próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni, és személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem jár sikerrel, akkor bejelentést tehet az illetékes Kormányhivatal járási hivatalában (Sopronban az Állomás utcában, illetve a Fő téren), ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják. Lehetőség szerint próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...