Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Most virágzó japán arália

Most virágzó japán arália

| Cziráki Viktória | Zöld Sopron

Horváth Sándor (képünkön) egykori főkertész József Attila-lakótelepi otthona és a ház környezete szebbnél szebb növényektől pompázik.

 Sanyi bácsi 2006-ban hívta életre az „Egészséges, emberibb környezetért, Virágos Sopronért Mozgalmat”, azóta is lelkes aktivistaként járul hozzá Sopron szebbé és zöldebbé tételéhez. A különleges japán arália (Fatsia japonica) Japán és Korea déli részén őshonos, a borostyánnal közeli rokonságban álló igen mutatós örökzöld cserje, mely a hideg szelektől védett helyeken, hazánkban is átvészeli a teleket a szabadban.

A kevés gondozást igénylő középmagas dísznövényt a japánok hagyományosan a rossz szellemek elűzésére használták. Az ősz derekán az idősebb példányok levelei fölött, merev ágakon apró krémszínű virágokból álló gömbvirágzatok csoportja jelenik meg. A Sanyi bácsi gondozta soproni példány jelenleg is virágzik. Eléggé terebélyes, bokros növény. Konténeres, illetve szobanövényként is tartható. Magassága 2–4 méter, de a mi körülményeink között 1,5 méternél magasabbra nemigen nő.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...