Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Mire használható a vadgesztenye?

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Városunk több óvodájában gyűjtik a vadgesztenyét. A termésben lévő anyagokat korábban mosáshoz és ragasztónak használták, ma már főként gyógyászati célokra alkalmazzák.

Lassan a végéhez közeledik a gesztenyeszezon. Közismert, hogy a szelídgesztenyéből remek ínyencségek készíthetők, azt azonban már kevesen tudják, hogy a vadgesztenye is rendkívül hasznos készítmények alapanyagait tartalmazza. Ezért is gyűjtik a termést az ovisok a kis vödreikben.  

– Az óvodánkban már hagyományossá vált gesztenyegyűjtés elsősorban családi program. Volt ugyan néhány bátor óvónéni, aki szülői segítséggel kivitte a gyerekeket az erdőbe, de jellemzőbb, hogy a szülők hozzák be a termést, mi bezsákoljuk, majd elszállíttatjuk – tudtuk meg Zamostny Mónikától, a Trefort Téri Óvoda Jereváni Kék Tagóvodájának vezetőjétől. – Volt olyan év is, amikor gesztenyegyűjtő versenyt szerveztünk annak érdekében, hogy a szülőket közös program szervezésére motiváljuk, ez azonban az óvodások körében nem szerencsés.

A vadgesztenye nemcsak mókás figurák összeállítására, hanem egyéb célokra is felhasználható. Dr. Bartha Dénes egyetemi tanár elmondta: a vadgesztenye magja két sajátos anyagot tartalmaz: a szaponint és a közismertebb keményítőt. Amikor a lehullott gesztenyét az autók eltapossák, és esik az eső, a két anyag kicsapódása miatt habzik az út. Szaponintartalma miatt a gesztenye szétnyomott magját korábban kelmék mosására alkalmazták. A mag és a héj tartalmaz még cserzőanyagot is, a kivont csersavval régen bőröket cserzettek. A szaponint és a keményítőt együtt kipréselve dextrinnek hívják, amit ragasztónak használtak. Ma már a vadgesztenyét főként gyógyászati alapanyagként hasznosítják: érrendszer-erősítő krémet állítanak elő belőle, amely visszérgyulladás, trombózis, lábszerfekély kezelésére alkalmas és gyógynövényboltokban kapható.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...