Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Meteorvadász kamerák
A Nádor-magaslaton lévő mérőtoronyba májusban szerelik fel a kamerákat Fotó: Griechisch Tamás

Meteorvadász kamerák

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek egyik elemét Sopronban építik ki.

– A kutatók nagy vágyálma, hogy egyszer egy frissen hullott, párórás, a Naprendszer eredetét őrző meteoritot fogjanak a kezükbe – kezdte Sárneczky Krisztián, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet kutatási koordinátora. – Ha a földön nem botlunk bele véletlenül egy ilyen meteoritba, akkor még a légkörben meg kell próbálnunk ­elcsíp­ni, hogy meghatározhassuk a leesési helyét. Ehhez a kamerákat Sopron nyugati részén, a Nádor-magaslaton – a Geodéziai és Geofizikai Intézet gondozásában lévő – mérőtoronyban állítjuk fel. A létesítmény közel körpanorámát, áramot, internetet és biztonságos elhelyezést nyújt az eszközöknek. Úgy tervezzük, hogy májusban telepítjük a rendszert, így várhatóan már a nyár elején elkezdődhet a tudományos adatgyűjtés. 

Sárneczky Krisztián hozzátette, a beruházás elindítója, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, amelynek része a soproni Geodéziai és Geofizikai Intézet. Így természetesen adta magát, hogy Sopronba is telepítsenek egy állomást. A város fölé magasodó dombok és az országhatárhoz közeli elhelyezkedés lehetővé teszi, hogy a teljes Dunántúl feletti légteret megfigyelhessék innen, legalábbis azt a 80–100 kilométer magasan levő térséget, ahol a meteorok feltűnnek.

– Reményeink szerint a lehulló meteoritok megtalálásához ad majd egy igen fontos adatpontot a soproni állomás – tette hozzá a szakember. – Ha egy jelenséget legalább három különböző helyről tudunk megfigyelni, már nagy pontossággal meghatározható a meteor pontos légköri útja, így a lehullás helye is. A Naprendszer kialakulásának idejéből származó meteoritok fontos időkapszulák a kutatók számára, de a földre érve az időjárás és a nedvesség gyorsan pusztítani kezdi őket, így a gyors megtalálásuk kulcskérdés.

Kapcsolódó cikkek

A Fertő-táj ékei

2018. 12. 19. | Munkatársunktól

Kiosztották a legszebb ház a Fertő-tájon pályázat díjait. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa a hagyományos évzáró rendezvényén adta át az elismerő címeket.

Szőlőművelés az ókorban

2019. 12. 04. | Munkatársunktól

Az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért rendezvénysorozat következő (adventi) eseményét december 11-én, szerdán 17 órakor tartják a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában.