Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mesebirodalmat teremtenek
Kónya Kristóf a közelmúltban a könyvtárban adott tanácsokat az érdeklődőknek. Fotó: Németh Péter

A tujához nem érdemes ragaszkodnunk, mert a klímát rosszul viseli

Mesebirodalmat teremtenek

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Szerencsére egyre többen szánják rá magukat, hogy saját maguk varázsolják valódi mesebirodalommá a kertjüket. Kónya Kristóf dísznövénytermesztőt kérdeztük arról, milyen növényeket érdemes telepítenünk.

Először is azt kell mérlegelnünk, hogy valóban van-e elegendő energiánk és időnk arra, hogy mi magunk ápoljuk a növényeinket, vagy inkább megbízunk egy kertészt ezzel a feladattal. Ha az előbbit választjuk, akkor el kell döntenünk, hogy milyen legyen a kert stílusa.


– Egyesek az évelőket szeretik, mások az egész udvarukat örökzöldekkel népesítik be, melyek nagy előnye, hogy nem kell azokat metszőollóval csipkedni, és a lehulló leveleiket sem kell túl gyakran összegereblyézni – tudtuk meg Kónya Kristóf erdész, parképítő és -fenntartó, valamint dísznövénytermesztő technikustól. – A mediterrán hangulat kedvelőinek remek választás a most divatos fügefa, az olajfa és a gránátalma.


Mielőtt egy növényt a kertünkbe telepítenénk, érdemes a kertészetben érdeklődnünk, illetve az interneten utánanéznünk annak, hogy mennyire igényes az adott fajta.

– Mivel az utóbbi évtizedekben az éghajlat hazánkban jelentősen felmelegedett, azoknak, akiknek nincs öntözőrendszerük, ajánlott előnyben részesíteniük a szárazságtűrő növényeket – folytatta a szakember. – Sok növénytermesztő foglalkozik kifejezetten szárazságtűrő növényfajták nemesítésével, így kísérleteztek ki például egy új magyar fajtát, a fodros babérmeggyet. A tujához viszont nem érdemes ragaszkodnunk, mert a mi klímánkat már nagyon rosszul viseli, úgyhogy nem lesz tartós. Helyette ajánlott inkább az előbb említett babérmeggyet és leylandi ciprust ültetnünk. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...