Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ma már egyre többen szenvednek ételallergiában

Mennyei édességek

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Adventkor a háziasszonyok finom édességeket sütnek. Ha azonban valaki ételallergiás, nagyobb körültekintést igényel a sütik elkészítése.

Ráduly-Dobó Gabriella cukrász édes birodalmában illatos kekszek, ínycsiklandó piték, omlós, csokis islerek, mennyei macaronok, csinos kis bon-bonok, csábító sajt- és áfonyás tortaszeletek sorakoznak a tálcákon. Többségük „mindenmentes” süti, azaz az ételallergiások is fogyaszthatják azokat.

– Akkor fordult az érdeklődésem a mentes sütemények felé, amikor édesszájú kislányomnál tejfehérje-allergiát diagnosztizáltak – mesélte a szakember. – Szembesülnöm kellett azzal, hogy szinte minden recept tartalmaz valamilyen tejterméket, amit az én lányomnál teljesen ki kellett iktatnunk az étrendjéből. Ekkor kezdtem kísérletezni az ízekkel, azzal, hogy mit, mivel lehet helyettesíteni sütés során. Döbbenten tapasztaltam, hogy ma már szinte nincs is olyan család, ahol valaki ne szenvedne valamilyen ételallergiában. Különösen nehéz ez a gyerekeknek, akik sóvárogva nézik, ha a társaik valamilyen édességet esznek, ők pedig nem fogyaszthatnak belőle. Erre remek megoldás, ha az anyuka, a nagymama megtanulja a fortélyokat.

A tejfehérje-allergia mellett van, aki a tejcukorra, a gluténre, a tojásra vagy éppen az élesztőre érzékeny. Gabriella tapasztalatai szerint a búzalisztet remekül helyettesíti a rizsliszt vagy a gluténmentes lisztkeverék, a tejet a legkönnyebb kiváltani: rizs- vagy kókusztejjel, illetve az ezekből készített tejszínnel, a tojás a lenmag és a víz keverékével helyettesíthető.

Ráduly-Dobó Gabriella cukrász többségében „mindenmentes” sütiket készít – olyan finomságokat, amelyeket az ételallergiások is fogyaszthatnak Fotó: Griechisch Tamás

Amikor ott jártunk, épp csokinyalókák kerültek ki a kezei alól. A kerekded formájú alap sachertésztából készült, ezt mártotta magas kakaótartalmú étcsokoládéba – ezt a tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják –, majd egy kis dióreszelékbe. Előtte készült el a vegán sajttorta, amelyben a sajtréteget csicseriborsó és kesudió együttese helyettesíti. A szakember kedvencei a nyersvegán süteményei, amelyek nagyon egészségesek is: olajosmagvak és aszalt gyümölcsök adják a finomságok alapját. Gabriella saját maga is vegán életmódot folytat, az állatok védelme motiválja mindebben. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...