Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Melyik legyen az év rovara?

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

December 6-án éjfélkor zárul a szavazás – addig lehet dönteni, hogy melyik jelölt legyen jövőre a rovarvilágot népszerűsítő kitüntetett faj.

Az év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre – áll a Magyar Rovartani Társaság közleményében. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életfeltételei is előtérbe kerülnek.  

2019-ben ismét három védett rovarfaj közül lehet választani: a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza és a havasi cincér szerepel a listán.

A kis Apolló-lepke viszonylag nagy, tejfehér színű, kerek szárnyú pillangó. A teste a nappali lepkéknél szokatlan módon dúsan szőrös. Elülső szárnyán két fekete folt látható, de még feltűnőbb, hogy a szárnycsúcsnál egy széles sávban hiányoznak a pikkelyek.

Hernyói a keltikefajok leveleit eszik, ezért tavasszal igencsak gyorsan kell fejlődniük. A bábozódás a talajon, laza szövedékben történik.

A magyar tarsza a szöcskék egyik röpképtelen, csökevényes szárnyú, lomha mozgású csoportja. A tarszák zöld színű, tojásdad testű rovarok, hosszú végtagokkal. A harmadik pár lábuk meghosszabbodott, ugrólábbá módosult. Kövér testükkel és vékony lábaikkal azonban nem képesek nagyobb szökkenésekre.

Növényevők, nem nagyon válogatósak, számos kétszikűt szívesen fogyasztanak.

A havasi cincér Magyarország egyik legszebb bogara, júliusban rajzik. A 3–4 centi hosszú bogár alapszíne fakó égszínkék, melyet bársonyos fekete foltok tarkítanak. A karcsú hímet könnyen felismerhetjük arról, hogy a csápja sokkal hosszabb, mint a teste. A havasi cincér lárvái elhalt fákban fejlődnek 3–4 évig, a felnőtt bogarak élettartama viszont csupán 10 nap körüli. A kifejlett bogarat is bükkösökben láthatjuk leginkább. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...